Koristite li difuzer?

Širenje svesti o značaju kvaliteta vazduha sa jedne, i njegova sve veća zagađenost sa druge strane, razlozi su što se u naše stanove uselio difuzer – mali aparat namenjen raspršivanju eteričnih ulja u prostoru.

Pored opuštajućih mirisa eteričnih ulja, i njihovih pozitivnih dejstava na zdravlje, difuzer ima ulogu ovlaživača vazduha, posebno bitnu u zimskim mesecima kada porodice većinu vremena provode u zatvorenom prostoru. Imajte u vidu, ipak, da je sposobnost ovlaživanja vazduha ograničena. Ako difuzer koristite u manjem prostoru, on će povećati vlažnost do izvesnog stepena, ali aparat nije namenjen prvenstveno za to. Kvalitetni ovlaživači za ceo stan (obično sa jonizatorom) su veći, složeniji, troše više vode i nekoliko su puta skuplji.     

Ukoliko ne koristite difuzer, stručnjaci kažu, pravo je vreme da nabavite jedan. Sudeći po preporukama, izbor je lak – prednost u odnosu na starije, klasične, imaju ultrazvučni difuzeri, koji se mogu nabaviti na našem tržištu.

Potrebno je, zbog parametara, pažljivo pročitati specifikaciju. Potražite podatke o veličini prostorije za koju se određeni difuzer preporučuje, kao i kapacitet rezervoara za vodu. Proverite i način napajanja – obično je priložen usb kabl, a ako vam ova opcija ne odgovara, potrebno je potražiti one sa punjačem i adapterom za uključivanje u klasične utičnice. Difuzer se obično automatski isključuje kad se voda isprazni. Neki difuzeri poseduju sopstveno led osvetljenje u različitim bojama, čak i muziku, pa u svom domu možete napraviti umirujuću i opuštajuću spa atmosferu.

Difuzer možete koristiti u spavaćim i dnevnim sobama, kancelariji, automobilu… Raspitajte se o svojstvima pojedinih ulja i odaberite ono koje vam odgovara. Obično se preporučuju ulje limuna, mandarine, eukaliptusa, čajevca… koja dezodorišu i prečišćavaju vazduh.

U prostoriji gde borave bebe starosti do tri meseca upotreba eteričnih ulja se ne savetuje.

U difuzer ne treba stavljati sintetička mirisna ulja – ona mogu da pokvare aparat, a neka i da naškode vašem zdravlju.

Upotreba ultrazvučnog difuzera je veoma jednostavna i, bez prestanka, obično može da radi nekoliko sati. Cene se na našem tržištu kreću od 1200 dinara, pa naviše.