Memorijska pena u spavaćoj sobi

Memorijska pena ušla je kao materijal u većinu naših stanova.

Najpre smo, pre nekoliko godina, sa izvesnom dozom nepoverenja slušali reklame o dušecima “koji su vlasnicima promenili život”. Zatim smo počeli i sami da ih kupujemo, dobijamo na poklon ili poklanjamo. Danas smo okruženi najrazličitijim predmetima od memorijske pene – od uložaka za cipele i dečija kolica, preko navlaka za auto-sedišta, do dušeka i jastuka svih veličina.

Ali, vratimo se na početak. Memorijska pena je dovoljno dugo u upotrebi da bi i naučnici mogli da kažu svoje mišljenje. Da li je ona zaista tako dobra za osnovnu namenu – dušeke, nadušeke, prostirke, jastuke… na kojima provodimo noć?

Prednosti memorijske pene

Prednosti su, čini se, poznate, i dokazane.

Pena kao materijal koristi temperaturu i pritisak vašeg tela i oblikuje se prema njemu. Ova osobina čini podlogu udobnom, a kičma i drugi elementi koštanog sistema zauzimaju prirodan položaj. Logično je da navedeno oslobađa od bolova, posebno kod osoba koje imaju probleme sa zglobovima, mišićima, kostima. Klasični kreveti se vremenom deformišu i postaju neudobni – memorijska pena se vraća na mesto posle upotrebe i ostaje godinama ista.

Ako u krevetu spavaju dve osobe, jedna ima manju verovatnoću da oseti kretanje druge, što je dobro za sve one koji imaju plitak san.

Memorijska pena spas je i za ljude sklone alergijama – zbog guste strukture nedostupna je za plesni, prašinu i druge alergene.

Ima li memorijska pena nedostatke?

Istraživači kažu da je na ovo pitanje teško dati odgovor. Sve zavisi od kvaliteta pene i zdravstvenog stanja osobe koja je koristi.

Dušeci od memorijske pene neće imati uticaj na bolesti koje uključuju poremećaj disanja u snu.

Ako se nalazite u toploj i vlažnoj klimi, ili ste osetljivi na promene temperature, memorijska pena može da dovede do pregrevanja i buđenja. Postoje, međutim, vrste pene koje ovaj problem ublažavaju.

Dušek može da ima memorijsku penu kao oblogu, a u unutrašnjosti neki lakši materijal. Ukoliko je dovoljno debeo i iz jednog komada pene, biće vam teško da ga podižete i sklanjate ako za to imate potrebu.   

Menjanje oblika pene nije tako brzo kako pokazuju TV reklame. Ako se tokom sna više krećete, dušek možda neće uspevati da vas “prati”.  

Kvalitet je potrebno proveriti i zbog neprijatnih mirisa, koji mogu jedno vreme da se oslobađaju, dok je dušek ili jastuk nov.

Proizvodi od memorijske pene nisu vodootporni – vlaženje smanjuje vek trajanja i osobine, pa bi ih trebalo zaštititi.

Da zaključimo.

Proizvodi od memorijske pene nisu jeftini. Potrebno je informisati se o svim osobinama, proučiti sastav, ali i svoja očekivanja, pre kupovine.