Objekti od drveta, ili od betona

Prema zgradama građenim od betona još uvek imamo, iako je materijal vekovima na tržištu, izvesne rezerve. Ako bi vam ponudili da izaberete da vaša nova kuća bude izgrađena od drveta ili betona, verovatno biste poželeli prvu opciju. Beton, međutim, poseduje svojstva koja ga čine superiornim, u određenim okolnostima.

Beton je, na primer, otporan na gorenje, pa biste bili sigurniji u slučaju požara. Kao materijal on je veoma trajan, sa niskim troškovima održavanja. Na betonu se ne stvara rđa, niti je podložan truljenju.

Beton ima, iako vam se to ponekad ne čini, sposobnost da uspešno upije i zadrži toplotu. Otporan je na udare vetra i vodu, što ga čini poželjnim u ekstremnim klimatskim prilikama.

Loše osobine betona uglavnom se svode na njegovu težinu prilikom transporta i gradnje (mada postoje i laki betoni), i cenu. Rušenje betona predstavlja veliku opasnost prilikom nestručnog rukovanja na gradilištima, ali i kasnije, ukoliko dođe do urušavanja zgrade u slučaju elementarnih nepogoda.

Beton je takav kakav jeste i nećete imati mnogo mogućnosti da utičete na njegov spoljašnji izgled. Estetika je, dakle, na strani drveta.

Gradnja objekata od betona obično traje duže i uložen rad je komplikovaniji.

Beton može početi i da propada, ako se pojave pukotine u koje ulazi voda, koja sa svojim sastojcima (hemikalijama) razara strukturu betona i čini ga krtim.

Sve prednosti betona, istovremeno su i slabosti drveta. Pre svega treba imati u vidu trajnost i bezbednost, pošto drvo meže da ugroze vetrovi, vatra, insekti, vlaga, plesni… Tu je, zatim, i skuplje održavanje.

Drvo je dobar absorber zvuka (upija ga i sprečava odjek, zbog čega se obično može videti na zidovima koncertnih sala), ali je loš izolator.

Što se tiče električne provodljivosti – potpuno suvo drvo je veoma bezbedno. Uticaj na zdravlje je pozitivan jer se na površini drveta, za razliku od drugih materijala, ne stvara statički elektricitet. Čim se ovlaži, međutim, drvo postaje provodnik i smanjuje se bezbednost u slučaju nekontrolisanog strujnog toka…

Zaključak iz svega navedenog glasi – ako treba da se opredelite za materijal za gradnju, dobro proučite sve osobine i konsultujte se sa stručnjacima. Ono što vam se učini primamljivije i lepše, ne mora da bude trajnije, jeftinije i bolje.      

1 Comment

  1. “Beton je, na primer, otporan na gorenje” – nije istina beton itekako moze da gori. A ono sto je najgore jeste kada gori ispusta otrovne materije. Mnogi ce reci da kuca od betona kada izgori moze da se sredi i da se ponovo u njoj zivi. Ni to nije tacno. Jer beton drzi armatura koja pocinje da gubi svoja svojstva na 400 stepeni celzijusa.

    “Beton ima, iako vam se to ponekad ne čini, sposobnost da uspešno upije i zadrži toplotu.”
    Definitivno uspesno upija toplotu ali ako ne postoji nikakav vid izolacije apsolutno je ne zadrzava ni malo.

    “Sve prednosti betona, istovremeno su i slabosti drveta. Pre svega treba imati u vidu trajnost i bezbednost, pošto drvo meže da ugroze vetrovi, vatra, insekti, vlaga, plesni… Tu je, zatim, i skuplje održavanje.”
    Drvo ako se odrzava kao i kuca od betona moze da bude znatno trajnija i bezbednija od kuce od cvrstih materijala(betona). Ako se adekvatno napravi kucu od drveta mogu da ugroze samo ono vetrovi koji bi ugrozili i kucu od betona. Vlaga, insekti, plesni sve to moze da se izbegne adekvatnom zastitom drveta. Sto se tice vatre tu nema spasa ni jednoj ni drugoj vrsti gradnje.