Kuće za lutke kao hobi

Kolekcionarska strast prema kućama za lutke nije dovoljno raširena na našim prostorima, ali je u svetu veoma prisutna. Na specijalizovanim manifestacijama kupuju se i razmenjuju primerci nameštaja i ostalog pokućstva, a na izložbama ponosni vlasnici pokazuju prava mala remek dela minijaturnih igračaka namenjenih odraslima.

Tradicija pravljenja kuća za lutke i njihovog potpunog opremanja potiče iz daleke prošlosti. Prvi poznati primerci pronađeni su u egipatskim grobnicama i datiraju iz vremena udaljenog od našeg oko 5000 godina. Pretpostavlja se da su drveni modeli nameštaja, čamaca, domaćih životinja, kućnih ljubimaca i kućepazitelja imali religijsku namenu.   

Najstarija kuća za lutke modernog doba napravljena je u Nemačkoj u 17. veku, i bila je korišćena kao edukativno sredstvo na kojem su devojčice vežbale da održavaju kuću. Kuće iz tog perioda danas se mogu videti u muzejima.  

Jedna od najinteresantnijih kuća za lutke iz prošlosti je ona koja se čuva u dvorcu Vindzor u Engleskoj. Pripadala je kraljici Meri, supruzi kralja Džordža. Kuća je završena 1924. godine, po ideji čuvenog arhitekte Edvina Lutijensa i u njoj je gotovo sve funkcionalno – od toaleta i lavaboa, preko pravih minijaturnih knjiga na policama, do vina u bocama u vinskom podrumu.

Kuće stare nekoliko vekova prodaju se na aukcijama za više desetina hiljada evra, a čak i prazne dostižu iznos od nekoliko stotina evra. Najskuplja minijatura kuće koju poseduje privatni vlasnik je replika londonske Spenser palate. Procenjuje se da vredi više od 200 hiljada britanskih funti. Tepisi u njoj vredni su preko tri hiljade funti, a rasveta oko hiljadu funti.

Interesovanje za kuće za lutke poraslo je za vreme pandemije. U potrazi za načinima da se zabave u svom domu, mnogi su na internetu pronašli ovu aktivnost, koja je zanimljiv hobi.  

Najbolje od svega je što svako može imati svoju kuću za lutke, i tu ispoljiti kreativnost, vežbati strpljenje, realizovati rešenja za koja su mu u “pravom” stanu potrebna velika novčana sredstva.

Sa veoma malo ili nimalo novca možete napraviti minijaturni ćilim, zavese, fotelju, korpu sa voćem koju ćete staviti sa mali sto. Vaša kuća za lutke može biti replika enterijera neke poznate građevine, ali i seoske kuće, svetionika, garaže, moderno opremljenog stana.   

Oni koji nisu dovoljno spretni, a žele da imaju kuću za lutke, mogu da kupe pojedine elemente.

Sasvim je dovoljno entuzijasta u svetu u ovoj oblasti, da je čak moguće pokrenuti i biznis, i tržištu ponuditi nešto minijaturno, ekskluzivno, rukom rađeno.