Koliko kalorija potroše kućni poslovi

Proleće nam stiže, a sa njim i pitanje kako smršati do leta, kada će oskudna garderoba otkriti suvišne kilograme koje smo gotovo svi „sakupili“. Kriza izazvana pandemijom korona virusa dovela je mnoge u iskušenje da nervozu ublaže slanim i slatkim đakonijama, koje su, kombinovane sa radom od kuće i ograničenim kretanjem, napravile estetske probleme osobama svih uzrasta.

Dok čekamo lepše dane i aktivnosti na otvorenom, podsetimo se da i kućni poslovi mogu da pomognu. Trošenje kalorija na bilo koji način je poželjno, a uredan stan i dvorište pružiće vam dodatno zadovoljstvo.

Najbolje je da raspremanje kuće u cilju skidanja suvišnih kilograma bude unapred planirano i redovno. Napravite raspored i krenite.

Kuvanje jednog obroka u trajanju od pola sata, na primer, troši 92 kalorije. Ako je jelo komplikovanije ili pripremate tri obroka dnevno rezultat će biti još bolji, uz opasku da izbegavate prekomerno probanje.

U istom vremenskom trajanju od pola sata čišćenje usisivačem sagoreće više od 120 kalorija. Identično je i ako brišete pod. Potrudite se da očistite detaljno sve uglove, pomerite nameštaj.       

Neke komade garderobe možete oprati i ručno, posebno ako znate da će za 30 minuta nestati preko 130 kalorija.

Ozbiljniji poslovi imaće još veći efekat. Pranje automobila, čišćenje lišća u bašti, sađenje cveća… sagoreće 150-170 kalorija za pola sata.

Ako imate malu decu, ili psa, osmislite pored šetnji i igre na otvorenom. 

Kućne poslove možete napraviti još zanimljivijim i boljim za trošenje kalorija ako zaigrate uz muziku i radite ciljane vežbe, na primer, pored šporeta.

Imajte u vidu da obavljanjem svakodnevnih aktivnosti u domaćinstvu, istovremeno sa mršavljenjem, jačate mišiće nogu, ruku, leđa… Dobra kondicija vam, povratno, omogućava da budete ubuduće još uspešniji u vežbanju.   

Napominjemo – skidanje kilograma uz kućne poslove biće efikasnije ako se uvede režim na kojem se insistira i inače u programima mršavljenja – uravnotežena ishrana i restrikcija u unošenju kalorija ne smeju se zanemariti.