Najzdravija rasveta za vaš vid

Poslednjih godina beleži se konstantan rast bolesti organa vida, prouzrokovan prekomernim izlaganjem blistavom, hladnom, fluorescentnom svetlu.  

O izboru rasvete za stan ili poslovni prostor uglavnom se govori nedovoljno, tek pošto su obavljena ulaganja u stolove i stolice, računare i televizore, krevete, sofe, fotelje…

Rešenja u ovoj oblasti, međutim, od ključnog su značaja, ne samo za estetiku i lični doživljaj prostora nego, što je najvažnije, za zdravlje.

Potražite savete na internetu i ubrzo će vam biti jasno da fluorescentne cevi, neke vrste klasičnih sijalica, ekrani mobilnih telefona, tableta, ali i direktno izlaganje suncu, prave probleme. Zajednička im je svetlost kratkih talasnih dužina.

Preporuka je da se, umesto njih, korist i nešto od sledećeg.

Tradicionalne klasične sijalice sa toplim tonovima su najjeftinije, ali i energetski najneefikasnije rešenje.

Sijalice “punog spektra” simuliraju kompletan spektar sunčeve svetlosti, obezbeđujući ravnotežu između sjajnosti i kontrasta.

LED sijalice ne emituju štetne UV zrakove i najbolje su rešenje. I ovde je bolji izbor za oko “toplija” od “hladne” bele i plave varijante.    

Štedljive CFL sijalice su “nešto izneđu”, kada je zdravlje oka u pitanju. Manje su energetski efikasne od LED sijalica, ali su jeftinije.  

Saveti za bolji vid    

Pošto ste izabrali dobar izvor veštačkog svetla, predlažemo da zdravlje očiju čuvate i pridržavajući se nekoliko jednostavnih saveta.

Ostavite dovoljno prostora u stanu za prodor dnevne svetlosti. Ako ste u prilici, opredelite se za stakla sa UV zaštitom. Kad god možete, tokom dana sklonite zavese i ugasite veštačko svetlo.   

Izbegavajte gledanje televizije u potpunom mraku, i duže vreme bez prekida. Obezbedite slabo pozadinsko ambijentalno svetlo kao podlogu.

Zaštitite oči na suncu odgovarajućim naočarima sa filterom, i šeširom sa obodom kad je sunce najjače.

Održavajte vlažnost očiju tako što ćete prirodno učestalo treptati, ali i koristiti kapi za oči ako duže radite na računaru.

Za čitanje elektronskih knjiga koristite e-čitače.

Za sobu u kojoj radite na računaru preporučuje se mat tamnija boja zidova. Ako nosite naočare za vid, izaberite kvalitetna antirefleks stakla.

Podesite na monitorima sjajnost na što približniju ambijentalnoj, a temperaturu boje na toplije varijante. Podesite veličinu slova i kontrast na nivo koji vašem vidu odgovara. Rastojanje između oka i monitora treba da bude 50-70 cm. Pogled treba da bude usmeten blago na dole. Pravite pauze i svakih 20 minuta gledajte u tačku udaljenu oko 6 metara oko 20 sekundi.