Od čega zavisi izbor hrane za psa

Vlasnici pasa izloženi su brojnim reklamama novih proizvoda za njihove ljubimce. Ponuda hrane za pse je posebno bogata. Bar jedna prodavnica nalazi se u susedstvu, a u svakom supermarketu obavezne su pet shop police.

Ukoliko dugo imate psa, on sigurno poseduje navike u ishrani. Novi vlasnici pasa, međutim, često se pitaju koja hrana za pse je najbolja i da li će znati i imati dovoljno sredstava da ga hrane na odgovarajući način.

Najbolje rešenje bi bilo da pre nego što nabavite psa porazgovarate sa veterinarom, koji će vam dati savete. Ali ako je vaš izbor “pitanje srca”, ako želite “baš tu rasu” ili ste sa ulice udomili mešanca, imajte u vidu neka okvirna pravila.

Potrebe psa za određenim sastojcima zavise od godina. Štencima treba više proteina i kalorija za pravilan rast i razvoj. Upravo te dve komponente treba smanjiti kod pasa koji se približavaju starosti, kako bi se sprečila gojaznost i zdravstveni problemi. Ako kupujete granule za pse ili drugu zapakovanu hranu, na pakovanju ćete pronaći uzrast za koji se preporučuju.

Veličina psa, takođe, ima uticaja na ishranu. Male rase imaju brži metabolizam i potrebno im je više energije po kilogramu telesne težine nego rasama velikih pasa. Mali psi imaju i manja usta i stomak, tako da hrana treba lakše da se žvaće i vari. Velikim psima potrebno je više proteina i kalcijuma, pošto njihovi zglobovi i kosti moraju da nose veću težinu.

Neke rase pasa su genetski energičnije i aktivnije od drugih. Aktivnim psima treba obezbediti više kalorija, ali i više obroka u toku dana. Potrebno je da svom ljubimcu redovno kontrolišete telesnu težinu, stanje tela i funkcionisanje i da tome prilagodite količinu i raspored porcija.

Ako pas ima neke zdravstvene probleme (alergije, dijabetes, probleme sa jetrom, bubrezima…) poštujte precizno preporuke veterinara. Sprovodite dijete i dodavanje suplemenata onako kako uslovi zahtevaju.

Izbor hrane za pse zavisi i od želja vašeg psa. Veoma brzo ćete zaključiti u čemu baš uživa, pa mu to možete priuštiti, ako je bez negativnog uticaja na zdravlje.

Granule i drugu hranu, u svakom slučaju, nemojte menjati često i naglo. Novu hranu za pse uvodite postepeno, čak i kad je najkvalitetnija. Najpre je mešajte sa starom hranom nekoliko dana, a zatim pređite na novu, pošto brz prelazak može da izazove probleme u varenju i gubitak apetita.

Comments are closed.