Mala kućna radionica

Sitnije kvarove u kući može otkloniti baš svako, uz uputstva sa YouTube-a i osnovni alat. Često se dešava, međutim, da upravo to što nam zatreba nedostaje, ili ne možemo da ga pronađemo u stanu, garaži, podrumu…

Kako treba da bude opremljena mala kućna radionica, koju bi bilo dobro da ima svako domaćinstvo?

Prvi, veoma važan deo opreme su klaseri. Umesto da eksere različitih veličina, šrafove, tiplove, kukice, špenadle i sitnice neophodne za rad držite u starim kutijama, kesama i neprikladnoj ambalaži za druge namene, nabavite klaser. Izaberite ga u skladu sa potrebama – u svakoj od desetak i više fiočica stajaće poseban proizvod i brzo ćete znati šta imate, a šta treba da kupite.

Metar sa metalnom trakom je obavezan za majstore amatere.

Čekići različitih veličina i oblika će vam biti potrebni za specifične poslove, ali ako treba da izaberete samo jedan, profesionalci preporučuju da ne bude lakši od 450 grama.

Nabavite libelu.

Šrafcigere verovatno već imate – ne zaboravite da su najpraktičniji oni sa izmenljivim vrhovima raznih oblika i veličina.

Skalpel treba da bude dovoljno oštar. Imajte u vidu da su povrede češće ako tupim skalpelom pokušavate da uradite nešto što vam ne polazi za rukom.

Klešta, klešta sečice, armiračka klešta, klešta za blankiranje, špicasta prava ili okrugla klešta… Vremenom ćete zaključiti koja su vam najpotrebnija, a koja vam nedostaju.

Razmislite o akumulatorskim ili bušilicama na struju, šrafilicama, lemilicama, testerama i drugim ozbiljnijim alatima…  

Za neke poslove obavezne su zaštitne naočare.     

Pomenuli smo na početku klasere za metalnu galanteriju. Ako imate prostora u garaži, podrumu, ili drugoj pomoćnoj prostoriji da uredno klasitare i alat, posebno ako ga je više, napravite pano na kojem će svaki komad imati svoje mesto. To će vam umnogome olakšati rad, povećati zadovoljstvo i  i umanjiti vreme potrebno za aktivnosti na “uradi sam” projektima.