Pluta na podu, prednosti i nedostaci

Pluta je prirodni materijal, dobar zvučni, toplotni i vibracioni izolator, atraktivnog izgleda i sa velikom mogućnošću kombinovanja. Kao takva, pluta pronalazi brojne namene u građevinarstvu, dizajnu enterijera i specijalnim rešenjima u poslovnom prostoru.

Plutom se oblažu zidovi u stanovima, konferencijskim salama, muzičkim studijima. Ona se postavlja na zid u pločama, ili u unutrašnjost između dve zidne obloge, kada se koristi jeftinija, takozvana industrijska pluta.

Poslednjih godina popularni su i podovi obloženi plutom. Proizvođači i prodavci svakako će vam dati sve informacije o prednostima plute na podu ali, postoji li nešto sakriveno, o čemu morate voditi računa, pre nego što izdvojite novac…

Iako izgleda lepo i unosi sasvim novi kvalitet u vaš dom, pluta nije idealna.

Prvo upozorenje je da plutu na pod ne može postaviti bilo ko. Potrebno je da angažujete majstora sa znanjem i iskustvom u radu sa ovim materijalom. Postavljena nepravilno, pluta može da napravi probleme u održavanju, korišćenju i reparacijama.

Na podovima je pluta zaštićena na različite načine, koje ćete sami odabrati. Imajte u vidu da je ona materijal koji se može oštetiti lakše od drugih podnih obloga.

Od teškog nameštaja i uređaja, očekivano, nastaju udubljenja.

Kućni ljubimci mogu da oštete pod od plute i ovo je problem za koji ne postoji dovoljno dobro rešenje.  

Na suncu, podna obloga može da izbledi.

Zaštita od vode je neophodna. Premaz koji vam nanese majstor vremenom će popustiti, pa je potrebno obnavljanje. Zbog toga je dobro da pluta bude deblja, kako bi brusilicom mogao da se skine prvobitni sloj.  

Podsetimo, na kraju, i na pozitivna svojstva plute, koja verovatno znate. U prostoriji ćete dobiti originalnu podnu oblogu, elastičnu i prijatnu za upotrebu. Pluta je dobar izolator, ekološki je prihvatljiva, ne izaziva alergije, otporna je na štetne mikroorganizme. Jednostavnija je za postavljanje od drugih obloga. Za održavanje će vam biti potrebna samo meka četka, usisivač i, s vremena na vreme, mop ili vlažna krpa, posle čega plutu odmah treba i posušiti.