Šest elemenata dizajna enterijera

Svi se mi bavimo dizajnom enterijera stanova i kuća, poznavali pravila ili ne. I tek kad pročitamo preporuke stručnjaka kojima je to profesija zapitamo se – šta je to što oni znaju kad tako sigurno daju savete, čiji su ishod, ponekad, veliki troškovi vlasnika stanova, ako žele da sve “dovedu u red”.

Upoznajemo vas, ovde, sa šest elemenata dizajna enterijera, koji su najvažniji za donošenje odluka, pa ako želite da preispitate sopstvene, izbore, proverite ih, jedan po jedan.

Analizirajte funkciju prostora – ko će ga i kako koristiti. Od toga zavisi, na primer, izbor podnih obloga – ako sobu koriste deca i kućni ljubimci, nije preporučljivo izabrati prostirke koje su teške za održavanje.   

Boja je među najvažnijim odlukama – profesionalci predlažu jednu neutralnu i dve kojima ćete davati akcenat, a to su, obično, jedna svetla i jedna tamna. Neutralna boja može biti boja zidova, ili ona koja će dominirati na većim komadima nameštaja. Ne zaboravite da svetlije boje čine prostor većim i hladnijim, a tamnije – manjim i toplijim.

Nameštaj je sledeći element – da li je izložen suncu pa može da izbledi, može li se stari prepraviti da zadovoljava sve potrebne funkcije… Boja i tekstura nameštaja trebalo bi da budu što neutralnije, a zatim možete na određenim mestima ili posebnim komadima staviti akcenat.

Kretanje kroz prostor mora da bude lako, kao i upotreba svega što se u sobi ili kuhinji nalazi. Proverite da li je tu sve u redu.

Šta je sa prozorima? Koliko želite privatnosti, ako soba ima pogled na druge stanove? Veliki broj kombinacija zastora je moguć, a i oni bi trebalo da odgovaraju dizajnu stana bojama, kvalitetom, stilom… Rešenja za prozore nisu skupa i dobro je imati nekoliko kombinacija, koje ćete s vremena na vreme menjati.

Šesti i poslednji elemenat dizajna enterijera su ukrasni predmeti i slike na zidovima. Prostor će sa njima dobiti lični pečat, ali ne treba preterivati. Ukrasni predmeti mogu da učine mnogo u povećavanju prostora (ogledala, na primer) kao i u prikrivanju izvesnih nedostataka.

Dizajneri se slažu da vaš životni prostor treba najpre da bude vama udoban i da se u njemu osećate dobro. Ako uvedete i neka pravila, međutim, primetićete estetsku razliku i bićete svoijm okruženjem još zadovoljniji.