Mural u enterijeru

Murali u enterijeru nisu neobična pojava, posebno u dečjim sobama. Ako se uklapaju u stil stana ili kuće, oni postaju originalan detalj koji, sasvim sigurno, privlači pažnju.

Mural u stanu možete napraviti i sami, uz detaljnu prethodnu pripremu i mnogo strpljenja ukoliko je ovaj vid zidnog dekora komplikovanog dizajna.

Najvažnija i prva stavka je bezbednost. Boje koje koristite moraju da budu namenjene za unutrašnjost, a dok radite neophodno je da zaštitite sebe. Prostorija treba da bude dobro provetrena. Koristite zaštitnu opremu za kožu i oči, pošto ćete duže nego kod običnog krečenja biti u kontaktu sa bojom.

Nacrt možete napraviti sami, ili ćete koristiti nešto što su drugi već uradili. Predlažemo da, i kada kopirate, unesete nekoliko unikatnih, ličnih dodataka.

Izaberite mesto i veličinu koju želite da pokrijete. Da biste stekli kompletan utisak, najbolje je da napravite model na papiru i probate ga pre nego što počnete da bojite. Ono što izgleda lepo na ekranu računara ili skici možda se uopšte neće uklopiti u vaš prostor.

Pomerite nameštaj i zaštitite sve oko murala, da ne zaprljate ostatak zida, pod, tepih…

Operite zid blagim rastvorom tečnosti za pranje sudova i mlake vode. Ukoliko postoji fleka, čak i kad želite baš nju da pokrijete muralom, očistite je prethodno komercijalnim sredstvom za tu namenu. Zid mora potpuno da se osuši pre narednog koraka.

Pređite površinu na kojoj ćete slikati akrilnim prajmerom za zid. Tako će se boja dobro vezati za podlogu.

Na skici koju imate na papiru napravite mrežu kvadrata, na primer veličine 2,5 x 2,5 cm. I na zidu ćete olovkom napraviti mrežu većih kvadrata, sasvim tankih linija. Na ovaj način ćete tačno, bez deformisanja, moći da prenesete crtež na zid.

Napravite na zidu obrise najvećih površina olovkom, bez detalja. Obojite najpre njih, četkom ili valjkom. Najbolje je da boja bude mat, kako se mural ne bi sijao. Dodajite zatim, postepeno, detalje manjim četkicama.

Ako se mural nalazi na mestu koje se brzo prlja, pređite ga i mat lakom. Sve treba da bude u potpunosti suvo pre nego što vratite nameštaj.

Comments are closed.