Samozalivanje sobnih biljaka

Vreme je godišnjih odmora. Svakako ne želite da biljke u stanu, za par nedelja vašeg odsustva, dožive oštećenja, ili se potpuno osuše. Postoji par jednostavnih načina da to sprečite.

Prvi je namenjen za osetljive biljke i zameniće vas u trajanju od oko pet dana. Uzmite staklenu flašu sa običnim metalnim zatvaračem. Odstranite sa zatvarača plastičnu zaštitu i čekićem sa tankim ekserom napravite nekoliko rupica. Zatim napunite bocu, vratite zatvarač i zaronite deo sa čepom vertikalno u zemlju u saksiji.

Za tropske biljke koje traže mnogo zalivanja zaronite dno saksije u veću posudu napunjenu vodom. Biće snabdevene vlagom oko sedam dana. Ovaj metod je najbolji za primenu daleko od direktnog sunca i toplote, a može biti primenjen i u lavabou.

Treći način je dobar za biljke koje zahtevaju zalivanje 3-5 puta nedeljno. U veću posudu sipajte vodu i u nju zaronite jedan kraj pamučnog kanapa. Drugi kraj stavite 4-10 cm duboko u zemlju u saksiji i zatrpajte ga. Zalijte nakon toga biljku da započnete proces. Na ovaj način iz jedne posude može se samozalivati nekoliko biljaka, od kojih će svaka imati svoj kanap. Važno je da on bude od pamuka, pošto pamuk najbolje upija i provodi vlagu. U zavisnosti od veličine posude i broja saksija, samozalivanje može trajati do tri nedelje.

Sledeći metod je namenjen biljkama kojima nije potrebno stalno zalivanje, ali je dobro da imaju dodatnu vlagu u narednih par dana. Postavite saksiju u plitku posudu sa vodom, nešto veću u prečniku od dna saksije.

Još jedan popularan način za koji ste sigurno već čuli je pravljenje mini „staklene bašte“ od svake saksije. U saksiju postavite četiri drvena štapića na ravnomernom rastojanju, po samim krajevima. Oni će nositi „šator“ od providne plastične kese i sprečavati kesu da pritiskuje lišće. Zalijte biljku uobičajeno, ne previše, i sklonite je sa direktnog sunca. Navucite kesu na saksiju. Vlaženje na ovaj način može da traje i do osam meseci, a biljke na koje se ne sme primeniti su sukulente.

Ako imate veliku saksiju i više mesta u njoj, možete da u zemlju, do zatvarača, ukopate vertikalno malu plastičnu flašu, na kojoj ste prethodno izbušili ukupno desetak rupica sa strane i na dnu. Zalijte biljku normalno, a zatim sipajte vodu u bocu i zatvorite je. Samozalivanje će biti dovoljno za 3-4 dana, a ovaj način je dobar ako vikendom redovno odlazite od kuće. Bocu ćete, jednostavno, ostaviti u zemlji.

Comments are closed.