Kada i kako oprati jastuk

Preferencije u izboru jastuka su različite. Neke osobe imaju naviku da spavaju isključivo na velikim mekim jastucima napunjenim prejem, drugima prijaju anatomski jastuci od memorijske pene, treći ne pridaju veliki značaj ovom komadu opreme za spavanje, a ima i osoba koje uopšte ne koriste jastuk. Za sve, osim poslesnje grupe, nameće se pitanje njegovog održavanja.

Pranje jastuka je neophodno i preporučuje se da to bude na svakih 3-6 meseci, za jastuke za koje je proizvođač dozvolio pranje. To može da bude i češče, posebno ako je osoba koja ga koristi bolesna. Neophodno je, dakle, prvo pogledati etiketu, i poštovati preporuke.

Jastuci sa punjenjem peru se u veš mašini ili ručno, u mlakoj ili hladnoj vodi, sa veoma malo deterdženta. Za punjenje perjem ili paperjem voda mora da bude hladna. Ceđenje bi trebalo da bude bez suviše uvrtanja.

Pre pranja odstranite mrlje, ako ih ima, sredstvom na bazi enzima ili aplikacijom manje količine deterdženta direktno, uz upotrebu meke četkice. Neka pre pranja jaskuk tako stoji najmanje deset minuta.

Preporučuje se da posle ciklusa pranja ponovite program ispiranja.

Pre stavljanja u mašinu za sušenje rastresite i poravnajte jastuk, ako ga tako sušite. Ubacite loptice za sušenje i koristite srednju temperaturu. Na svakih 15 minuta tokom sušenja rastresite jastuk.

Ako je jastuk od pene, možete skidati fleke na isti način ali pranje je isključivo ručno, uz potapanje u odgovarajuću posudu i blago pritiskivanje, bez uvrtanja. Jastuk ne bi trebalo da bude u vodi duže od 10-ak ninuta, a zatim ga nekoliko puta isperite u hladnoj vodi.

Postavite jastuk između dva peškira koje ćete više puta promeniti kako bi upili vodu, a zatim ga ostavite na rešetki za sušenje veša, ali ne na direktnom suncu. Najbolje je da se ovo uradi po toplom danu sa malo vlage u vazduhu i dosta vetra, a na kraju vam može pomoći i dodatno sušenje fenom.

Za pranje jastuka ne koristite omekšivač.

Ne zaboravite da je, i kada jednom nedeljno menjate jastučnicu, pranje jastuka pitanje zdravlja i lične higijene. Jastuk zadržava neprijatne mirise i mrlje od telesnih masti i tečnosti, ali i grinje, čestice prašine i druge nečistoće sa kojima ne bi trebalo da imate kontakt nekoliko sati svake noći, tokom odmora i sna.

Comments are closed.