Muzejsko delo na vašem zidu

Izaberite sami delo iz čuvenog muzeja koje vam se dopadne, skinite sa interneta besplatno njegovu reprodukciju namenjenu bojenju, nabavite odgovarajući pribor i pokušajte da zid vašeg stana osvežite nečim zaista originalnim.

U vreme kad su nam mnogi vidovi letnje zabave i opuštanja nedostupni zbog restrikcija izazvanih epidemijom koronavirusa, realizovana je ideja da se u domove zainteresovanih unese neobična relaksirajuća aktivnost – bojenje. I to ne bilo čega – preko 100 muzeja i biblioteka napravilo je bojanke na osnovu svojih kolekcija. Akciju predvodi Njujorška medicinska akademija, a inicijativa pod nazivom Color Our Collections se proširila i na društvenim mrežama, sa odgovarajućim haštagom.

Bojanke za odrasle već neko vreme veoma su popularne. Obično imaju više detalja nego one za decu, a dozvoljena je svaka vrsta kreativnosti – umesto unapred zadatih obrazaca možete odabrati svoju verziju.

Najveći muzeji počeli su, pre nekoliko godina, da se oprobavaju u izdavanju bojanki. Potrebe ljudi u doba karantina znatno su proširile opseg i zastupljenost ustanova, pa tako imamo više stotina crteža, spremnih za preuzimanje u pdf formatu. Sve slike su pogodne za porodično bojenje, što je veoma važno. Ako imate decu koja mogu da se uključe, biće vam pravo zadovoljstvo da umetničko delo ili muzejski eksponat obojite zajedno.

Da li ćete neku od slika zaista uramiti i okačiti na zid, odlučite sami. Naš predlog je da to učinite. Sigurno ćete uložiti više dobre energije i truda ako isplanirate gde će slika da se nalazi.

U prodavnicama postoje već gotovi ramovi, pa će, uz minimalne izdatke, nastati lepa uspomena i ukras koji, i to je jedna od opcija, može biti s vremena na vreme zamenjen novom obojenom slikom.    

Na vama je, dakle, da u polje za pretragu pretraživača koji koristite na internetu unesete reči Color Our Collection, i otvoriće vam se bar desetak linkova prema sajtovima koji se bave ovom temom.