Preseljenje u inostranstvo

Selidba u inostranstvo za svaku porodicu ili pojedinca veliki je stres. Kako biste ga umanjili, pripremite se na vreme. Sigurno će vaša prva briga biti vezana za radno mesto, u vezi čega je specijalizovana i pouzdana agencija za zapošljavanje u inostranstvu jedino ispravno rešenje. Profesionalci će vam dati mnogo korisnih saveta, pa ih poslušajte, korak po korak.

Preseljenje ličnih stvari i organizacija posla biće vaš posao. Iako ćete, sigurno, i ovde angažovati agenciju za transport, morate se spakovati sami.

Odluka šta da se ponese u novi dom zavisi, pre svega, od dužine boravka, ali i od broja članova domaćinstva koji se sele, njihovog uzrasta i potreba.

Upoznajte se, pre svega, sa propisima države u koju se selite – šta je dozvoljeno uneti, šta morate posebno prijaviti, a šta podleže zabrani.

Zatim je neophodno odvojiti predmete kojima je potrebna posebna zaštita u transportu. Njih ćete spakovati u preporučenu bezbednu ambalažu, na kojoj ne treba štedeti.    

Razmislite o stilu života koji planirate da vodite i šta će vam od garderobe, obuće, knjiga, gedžeta, malih kućnih aparata… biti najpotrebnije. Da li ćete imati dovoljno vremena za omiljeni hobi? Ne morate sve preseliti odjednom, dobro bi bilo da unapred upakujete i nešto što vam prijatelji i porodica mogu poslati naknadno.

Koliki stan planirate da iznajmite ili na drugi način obezbedite? Na novoj lokaciji nikako ne bi trebalo da budete zatrpani stvarima koje ste doneli.

Postavite sebi još nekoliko pitanja:

Kakva je klima u zemlji u koju idete?

Postoji li nešto što će biti teško nabaviti u zemlji u koju idete?

Koliko su troškovi preseljenja i da li će biti značajno niži ako neke teške i velike stvari izostavite?

Da li veoma vredne stvari treba nositi sa sobom ili je bezbednije ostaviti ih u zemlji, u sefu, na primer.

Na kraju, ali ne najmanje važno – ponesite obavezno nekoliko dragih sitnica koje će vam pomoći da se osećate “kao kod kuće”. Svi ih imamo i najbolje sami znamo koje su.