Najbolje mesto za televizor

Televizor postavljamo najčešče tamo gde “ima mesta” u stanu, ali bilo bi dobro poštovati nekoliko pravila. Pa, ako “mesta nema”, pomeriti neke stvari i odrediti što prikladniju poziciju za ovaj aparat, prisutan u svakom domu.

Ne tako davno, imali smo problem sa estetikom. Glomazni ekrani sa katodnom cevi teško su odgovarali bilo kom ozbiljnom uređenju enterijera. Danas su televizori jedan od dizajnerski najelegantnijih komada u mnogim domaćinstvima. Problem nastaje kod onih koji su novac uložili u stil malo povezan sa modernim vremenom, ali oni su, bar u Srbiji, retki.

Nekoliko praktičnih saveta, ipak, značajniji su od izgleda.

Odnos TV uređaja sa izvorima svetlosti, posebno sunčeve, na prvom je mestu. Isprobajte vidljivost slike pre nego što se opredelite za konačno mesto televizora.

Strujna utičnica treba da bude blizu, i omogući eventualno povezivanje još nekih aparata koje ćete koristiti priključene na televizor.

Televizor treba da bude u visini očiju, kad sedite na krevetu. Okvirno, najbolje je da bude 1,2 metra od zemlje, tako da ne opterećujete mišiće očiju ili vrata konstantno, gledajući gore ili dole.

Ukoliko se u dnevnoj sobi svi okupljate oko televizora, i on predstavlja centralnu tačku tog prostora, napravite raspored da što više osoba može udobno da se smesti i da ga gleda.

Ako, međutim, u sobi imate nešto što je važnije, ili predmet koji želite da pokađete gostima, na primer vrednu umetničku sliku, televizor postavite na susedni zid, a ne na suprotni.

Savremeni televizori su takvi da možete lako i da ih sakrijete u prostor koji ćete po potrebi otvarati i zatvarati. Potrebno je, naravno, da i svi potrebni kablovi budu unutra, odnosno da mogu efikasno da se sprovedu. Ova funkcionalnost može biti sasvani deo modernih TV komoda koje se sve češće koriste.

Integrisanje televizora u okruženje može, takođe, da izgleda veoma lepo. Okružite ga policama sa knjigama ili fotografijama i slikama uramljenim u crne ramove.