Za kuće važi pravilo 60

Kuće i stanovi stare zajedno sa vlasnicima. Vreme koje, čini nam se, tako brzo prolazi, ostavlja tragove na imovini. I mada se ne mogu porediti redovno i neredovno održavane kuće bilo koje starosti, posle određenog vremenskog perioda slobodno možemo reći da je u pitanju – “stara gradnja”.

Nepisano je pravilo da se kuće preko 50 godina nazivaju “stare”. Govori se i o “pravilu 60”, pa se ta granica pomera još koju godinu unazad. Kad prodavac nekretnina u razvijenim zemljama Evrope nudi kuću kupcu, one starije od 100 godina nazvaće “antikom”.

Ako kupujete stan ili kuću određene starosti, postoje dodatni problemi, o kojima morate voditi računa. Angažujte stručnjake i ispitajte nekoliko stvari.

Temelji su najvažniji. Potrebno je razlikovati sitne pukotine od oštećenja nosećih delova temelja, na kojima intervencije mogu da koštaju mnogo. Na temelje je možda uticalo vreme, ali i korenje drveća, vlaga, zemljotres… Ekspert će na osnovu pukotina na zidovima, neravnog poda, vrata i prozora koji se teško otvaraju… proceniti ono što vašoj pažnji može da promakne.

Krov je sledeća stavka koja mnogo košta ako nešto nije u redu. Ekstremni vremenski uslovi i kvalitet izrade najčešći su uzroci što crep, i sve ono što se ispod njega nalazi, brže ili sporije popušta.      

Raspitajte se detaljno o materijalima. Kuće i stanovi stariji od 50 godina mogu da sadrže materijale za koje se tek naknadno utvrdilo da su kancerogeni, kao što su olovo i azbest. Informišite se o štetnosti radona i načinima da se njegovo prisustvo izmeri.

Električne instalacije u starim stanovima sigurno ćete morati da proverite, a verovatno i promenite. Uređaji nove generacije to zahtevaju, a vaša bezbednost je još važnija od rizika da neki od aparata strada. Angažujte ovlašćenog izvođača.          

Inspekcija je neophodna i za vodovodne cevi i odvode. Posebno je važan sistem kojim se snabdevate vodom za piće i spremanje hrane.

Ostaju, na kraju, prozori i vrata, čije je dihtovanje važno zbog grejanja i hlađenja, zatim podne obloge, bojleri i slavine. Drvene zidne obloge namenjene su uglavnom unutrašnjim zidovima i odlično se mogu uklopiti u enterijer stana. Proverite dobro ima li negde vlage i kolika je buka u prostoru.

Investicija u vašu novu (staru) kuću nije, dakle, samo cena koju plaćate. Pre nego što se o njoj dogovorite, obavezno vlasniku pokažite da poslu pristupate ozbiljno i da vam je jasno šta kupujete.