Najbolje rase pasa za stan

Ako imate stan bez dvorišta, a želite da sa vama živi pas, prilikom izbora rase neophodno je poslušati savete stručnjaka. Psi koji, genetski, imaju potrebu da budu stalno aktivni mogu da vam naprave ozbiljan problem ukoliko nemate uslove da im to omogućite. Rezultat je da vlasnik veoma brzo počne da traži kome psa da pokloni, a u ekstremnim slučajevima oni najneodgovorniji ostavljaju psa na ulici.

Evo nekoliko rasa za koje postoji saglasnost profesionalaca da će se u zajedničnom stanu osećati dobro i pas i vlasnik.

Bišon je mali beli razigrani pas koji se veoma malo linja, pa je pogodan čak i za osobe sa alergijama.

Bostonski terijer je mali pas, nešto veći od bišona, ali potpuno različit od njega. Bostonski terijer je mišićav i nekada je korišćen za borbe. Elegantnog je držanja, nežan i druželjubiv.

Basenji je rasa za koju se kao prva osobina ističe – “malo laje”, pa ako imate tanke zidove između stanova u zgradi… komšije će vam biti zahvalne.  

Buldog voli da se izležava i uglavnom je “lenj” pas. Obožava decu, strpljiv je i jedino što zahteva je – da mu ne bude vrućina. U preterano tople stanove leti, ugradite klimu.

Jazavičar, sa svojim kratkim nogama i malo prostora koji zahteva, može na dnevnom nivou da se rekreira u potpunosti u zatvorenom, ako nemate uslova da ga izvodite u šetnju.

Maltezer se neće linjati, pošto nema poddlaku, ali je oko kože potrebna dodatna pažnja. On voli da bude uvek blizu gazde i “pati zbog razdvojenosti” ako treba duže da ostane sam.

Dodajmo ovom nizu još neke: briselski grifon, španijel kralja čarlsa, čivava, pekinezer, pudla, šiba inu, lasa apso…

Vredi napomenuti, ipak, da psi svih rasa zahtevaju dnevne izlaske, igre i aktivnosti na otvorenom. Takva rutina je neohodna da bi vaši ljubimci bili zadovoljni i ispoljili svoje najbolje karakteristike.         

1 Comment

  1. Ne znam da li je to slučaj kod svih ali ja sam video par jazavičara koji su ruinirali stanove u kojima su živeli iako su imali čak i dvorište, prosto su psi bili jako aktivni i trebala im je poprilična aktivnost iako su omanji.