Nekoliko saveta za adaptaciju kuće

Drugu polovinu dvadesetog veka u Srbiji obeležila je intenzivna gradnja porodičnih kuća. Rast životnog standarda i povoljni krediti sa dugim rokom otplate bili su razlozi da se 60-ih, 70-ih i 80-ih godina zidaju kuće i vikendice sličnog stila, veličine i rasporeda prostorija.

Danas porodične nekretnine stare oko pola veka nasleđuju deca i unuci, često ne znajući šta sa njima da čine. Da li je dobro rešenje prodati ih i rešiti svoje stambeno pitanje na drugi način ili ih, ipak, adaptirati?

Ako se opredelite za drugu varijantu, imajte u vidu nekoliko saveta koje daju arhitekte. Oni se mogu podjednako primeniti i u slučaju da podižete novu kuću.

Važno je da obezbedite sebi što više dnevnog svetla, što može da znači proširenje prozora i otvaranje novih. Postoji i jedan uslov – prozori bi trebalo da budu postavljeni tako da u stan uđe svetlost, ali da se istovremeno zaštitite od jakog podnevnog i popodnevnog sunca. Računajte i na drvene šalone koji su idealni za porodične kuće. 

Dizajneri predlažu da se jedna prostorija izdvoji “za meditaciju”, što znači za mir i opuštanje. Boje, nameštaj, zavese, prostirke, biljke… bi u ovoj sobi trebalo da budu prijatni i lični, odnosno onakvi kakve želi porodica. Nema potrebe da ona bude prilagođena posetama i gostima na bilo koji način.

Povežite kuću sa prirodom. Neka velike staklene površine budu otvorene prema bašti ili travnjaku, unesite biljke unutra, koristite prirodne materijale kao obloge za podove, plafone, čak i zidove. Ako je vikendica u pitanju ovo će sigurno biti jednostavnije. 

Osposobite što više prostora za boravak na otvorenom u svakom godišnjem dobu.  

Odvojite jednu prostoriju za ostavu i opremite je ormarima i policama. Tu ćete moći da smestite vansezonsku garderobu, obuću, kofere, sportske rekvizite… i sve što pravi nered i smeta vam u sobama.

Dobro isplanirajte izolaciju, toplotnu, zvučnu i eventualnu izolaciju od vlage, pre izvođenja radova. Adaptirajte prilaz kući i stepenište, kao i unutrašnje stepenice ako imate ili kući dodajete sprat. Kod ozbiljnijih adaptacija uvek predvidite balkon ili terasu više. 

Prednost života u kući u odnosu na stan upravo je mogućnost boravka na otvorenom u privatnom posedu, što treba maksimalno iskoristiti.     

Comments are closed.