Organizujte uspešno garden party

Ukoliko imate dvorište, sa prvim toplim danima poželećete da što duže boravite napolju. U prijatnoj atmosferi uređenog vrta mogu da uživaju i vaši gosti, a posebno je praktično organizovanje proslava na otvorenom, ili kako se već i kod nas odomaćilo – garden party događaja.

Možda vam se čini komplikovanim, ali zapravo je veoma jednostavno – dečiji rođendan, vaš lični jubilej, proslava postignutog uspeha… dobijaju sasvim novu dimenziju ako se gostima naglasi da će posluženje i zabava biti napolju. Ključna reč za dobru organizaciju je – opuštenost. Gosti će znati da će sve biti neformalnije, na pod može pasti ponešto od hrane i proliti se piće bez posledica, stolice i stolovi ne moraju biti identični, ni novi.

Imajte u vidu da je iznajmljivanje ugostiteljske opreme uvek dobro rešenje, ako nemate dovoljno vremena ili baštenskog nameštaja koji bi bio primeren prilici.

Dekoracija je vaš izbor, ali se uvek potrudite da bude originalna i u skladu sa prirodom. Dekorišite i stolove i na njih postavite, bez obzira kakvi su, savršeno čiste stolnjake. Spremite poklončiće za goste, kao što su vrećice lavande, venčići od cveća, mali buketi… Neka se zna da je to – garden party.  

Kada je dres kod u pitanju, možete zvanicama naglasiti šta očekujete, pošto vi diktirate pravila. Veridba može da bude veoma svečana, ali i krajnje neformalna, na primer, kao i dečiji rođendan, krštenje, druženje sa prijateljima iz daleka… 

Goste bi trebalo dočekati na ulazu. Dobra ideja je mali sto sa pićem dobrodošlice, na kojem bi se našlo ponešto za svačiji ukus. Napici treba da budu prilagođeni sezoni.  

Hrana treba da bude zaštićena od insekata i visokih temperatura, i da se iznosi i unosi u partijama. Najbolja varijanta su mali parti zalogaji, koji se mogu konzumirati bez mnogo escajga. Pripremite ih u velikim količinama, pošto veoma brzo nestaju sa tanjira.    

Ako je letnja večernja proslava u pitanju, planirajte unapred osvetljenje, tako da nikome od gostiju ne smeta, a da pruža dovoljno svetlosti tokom posluženja.

Sunce, takođe, ne sme nikome da smeta. Predvidite kretanje senki i najbolja mesta za stolove i stolice.   

Pobrinite se da gostima ne smetaju insekti, kao ni kućni ljubimci koji mogu biti dodatno razigrani napolju, posebno u gužvi.   

I kada planirate da vreme bude lepo i celo druženje prođe na otvorenom, može doći do promene. Jak vetar, kiša, pad tempeature, ne bi smeli da pokvare zabavu. Predvidite rezervno rešenje, odnosno mogućnost da goste uvedete u kuću, i neka prostor unutra za to bude spreman. Ako samo dođe do nenajavljenog zahlađenja, a i dalje je prijatno na otvorenom, pripremite male pokrivače. Namenjeni su popodnevnom odmoru, veoma su jeftini i dobro je da ih imate i za sebe kad duže boravite na otvorenom.

Comments are closed.