Niko kao Google

Google je oblikovao ne samo moderni internet, nego i život generacija. Kompanija koja je započela kao sasvim običan novi pretraživač danas upravlja sa osam super-moćnih proizvoda, od kojih svaki upotrebljava više od milijardu korisnika.

Sve je, zvanično, počelo 4. septembra 1998. godine, a nezvanično par godina ranije. U avgustu 1996. Lari Pejdž i Sergej Brin prvi put su postavili Google, tada pod imenom BackRub kao pretraživač u mreži univerziteta Stenford, na kojem su studirali. Ideja je bila da pretraživač ubuduće i na internetu pokuša da otkrije veb strane koje su povezane sa drugim stranama.

Navedenog 4. septembra Google je pušten u rad, sa 100 hiljada dolara finansiran iz “anđeoskih fondova”, odnosno od strane ulagača koji je bio spreman da uloži novac u visokorizičan projekat. Bio je to Endi Behtolšajm, suosnivač kompanije San Majkrosistems. Inspiracija za ime pronađena je u matematičkom terminu googol koji obeležava broj sastavljen od jedinice i sto nula.

Uspeh je bio toliko brz da je u leto 2002. godine do tada dominantni Yahoo pokušao da kupi Google za tri milijarde dolara. Transakcija nije uspela jer su u Google-u procenili da ne vrede manje od – pet milijardi. Iste godine pokrenut je Google News, koji je uveo revoluciju u način rada digitalnih medija. Danas Google i kompanija Alphabet u čijem je sastavu imaju tržišnu kapitalizaciju od oko 840 milijardi dolara, a Yahoo je, pomenimo i to, prodat 2017. godine za nešto manje od pet milijardi.

Među ostalim značajnim datumima istaknimo i 1. april 2004. godine – dan kada je u javnost pušten besplatan Gmail sa jednim gigabajtom prostora za čuvanje podataka.  Nepunih godinu dana kasnije, korisnicima su postale dostupne mape. Google Maps će izvanrednu funkcionalnost steći, međutim, 2009. godine, kada je započela GPS navigacija i primena za smart telefone. Iste, 2005. godine, kupljen je operativni sistem Android.

Devetog oktobra 2006. godine Google je kupio YouTube, a 14. aprila 2007. Doubleclick, što mu je omogućilo apsolutnu dominaciju u oglašavanju.

Naredne, 2008. godine, objavljen je brauzer Google Chrome.

Chrome operativni sistem pojavio se 2011. godine.

Usledili su striming servis Chromecast Google virtuelni asistent, Pixel mobilni telefoni… i rad na “pametnim” gežetima i hardver rešenjima, čije se zvanično objavljivanje tek očekuje.