Imate li dobru obuću za šetnju

Cipele ili patike za pešačenje shvatite kao neophodan alat za postizanje rezultata – ukoliko planski pešačite u rekreativne svrhe, pripremili smo nekoliko saveta koji će vam u izboru obuće pomoći.

Lečenje čukljeva, uraslih noktiju, bolova u nogama i leđima… sigurno je sporiji i teži način da naučite koliko je obuća važna. Povrede različitih vrsta koje obično na početku ne prepoznajete, ili im poklanjate malo pažnje, mogu da budu veoma ozbljne, neprijatne, i skupe u svakom smislu – kažu u Balans Medika centru u Beogradu.

Nauka koja se bavi kretanjem kod živih organizama naziva se biomehanika.

Na čovekovo telo, prilikom kretanja, deluju unutrašnje i spoljašnje fizičke sile, tako da svaki pokret stopala, na primer, prouzrokuje čitav lanac događaja u mišićima, tetivama, zglobovima. Kad su pokreti različiti od uobičajenih i prirodnih, koštano-mišićni sistem se uključuje da nepravilnosti kompenzuje, pri čemu nastaju deformiteti.

Hodajući u neudobnim cipelama ili patikama, vama postepeno postaje neprijatno i tokom same šetnje – osećate bolove, gubitak snage i malaksalost, prinuđeni ste da skratite planiranu turu…

Kako znati koja je obuća prava?

Najvažnija informacija je da izbor obuće mora da bude individualan – ono što odgovara drugome, ne mora da bude udobno za vas. Obuća se bira prema vašem stopalu, njegovom obliku i građi.

Malo je prodavnica sportske opreme i cipela u Srbiji u kojima možete pronaći obučene specijalizovane prodavce. Ukoliko ste u manjem gradu i ova usluga vam nije dostupna, možete da konsultujete ortopeda ili sportskog lekara, posebno ako već imate probleme sa spuštenim svodom stopala, čukljevima ili prstima.

Cena kvalitetne obuće obično je nešto viša, ali je ovo artikal na kojem nikad ne treba štedeti.

Imajte u vidu da je cipele ili patike potrebno zameniti novim posle izvesnog vremena. Američka akademija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju preporučuje da to bude posle 550-650 pređenih kilometara, odnosno svakih šest meseci ukoliko se obuća stalno koristi. Uložak na cipeli za to vreme, smatraju oni, postepeno se deformiše zbog dejstva vremenskih uslova, podloge po kojoj se hoda i vaše težine.

Kupovina obuće za trening i hodanje preko interneta nije dobro rešenje. Ako ste odlučili da to, ipak, učinite, i sa modelom koji dobijete imate problem – prodajte cipele ili patike bez nošenja, ili ih poklonite nekome kome odgovaraju.