Kako očistiti TV ekran

Sigurno je da ste, kad ste kupili televizor, dobili i uputstvo za održavanje ekrana. Uputstva za održavanje najčešće se zature, uz obrazloženje da se informacija može potražiti na internetu.

Evo, ukratko, šta se od saveta nudi onlajn.

Prvo rešenje su brendirani proizvodi, za koje se kao opravdanje navodi sledeće – “ako ste već bili spremni da potrošite toliko novca na televizor, ne štedite na njegovom održavanju”.

Drugo rešenje su varijante napravljene kod kuće, ali sa podjednako skupim sastojcima, od kojih neke čak ne možete lako pronaći u prodavnicama.

Treću grupu saveta daju stručnjaci, koji kažu da je sasvim dovoljna mešavina samo dva jeftina sastojka – izopropil alkohola i destilovane vode.

Bilo da posedujete običan (SD) televizor, ili najnoviji 4K Ultra HD kućni bioskop, ovaj jednostavan i blag rastvor biće idealan, navode oni.

Kratko uputstvo glasi

Isključite TV i pustite ga da se ohladi – proverite dodirom.

Obrišite prašinu mekom mikrofiber krpom bez vlakana. Ako vidite posle ovoga mrlje, zaustavite se. Ne pokušavajte da ih trljate, ili slično.

Pomešajte u posudi jednake delove destiovane vode i izopropil alkohola. Koristite posudu za merenje, ili bilo koju drugu posudu, umesto direktnog sipanja tečnosti. Važno je naglasiti da alkohola ne sme da bude više nego vode, pošto to može da naškodi ekranu – ukoliko ne možete da izmerite tačno, budite sigurni da će vode biti više.

Potopite krpu bez vlakana (najbolje mikrofiber) u rastvor i dobro je iscedite – treba da bude samo blago vlažna.

Obrišite ekran, a zatim ga kompletno posušite istom takvom čistom krpom.

Ekran mora da bude potputo suv pre uključivanja.

Ako ekran ima uglove u koje ne možete da doprete krpom, koristite štapiće za uši.

Najvažnije od svega je, osim pomenute razmere tečnosti, upotreba izopropil alkohola. Ne koristite etil alkohol, aceton, toluen, etil acid, amonijak, metil hlorid ili slične supstance koje vam neko preporuči – jedini ispravan sastojak je izopropil alkohol!

Uvek koristite čistu krpu bez vlakana. U vlaknima se mogu zadržati sitne čestice koje će izgrebati ekran. Ne koristite papirne ubruse – iza njih ostaju komadići papira koji tu ne bi trebalo da budu.

Nikako ne koristite sredstva za čišćenje stakla – ona obično sadrže amonijak koji će oštetiti ekran.