Novi član porodice. Kakve su zaista bebe?

Svaka beba je sasvim sigurno jedinstvena. Postoje, ipak, i neke zajedničke karakteristike, koje bi roditelji i budući roditelji trebalo da znaju.

Novorođene bebe prepoznaju majčin glas odmah po rođenju. Iako njihovo čulo sluha nije potpuno razvijeno – srednje uho je još puno tečnosti, zvuk na koji sigurno reaguju je mamin glas.

Bebe mnogo plaču, ali bez suza prvih par meseci. Suzni kanali i žlezde funkcionišu. Tečnost, međutim, postoji samo u količini dovoljnoj da se ovlaži oko radi zaštite. Obično je potrebno da prođe 30-100 dana od rođenja pa da bebi poteku prve suze.

beba 2

Neverovatno zvuči činjenica da majušna stvorenja imaju više kostiju od odrasle osobe. Sasvim precizno – beba ih ima 270, a kada dostigne punu zrelost taj broj se smanjuje na 206. Razlog je gubitak izvesnog broja kostiju kičme i lobanje, zbog njihovog spajanja.

Bebe su kratkovide. Ako želite da vas novorođenče zaista vidi, morate se približiti na samo 20-30 cm od kreveca ili kolica za bebe.

Većina beba rađa se sa plavim očima, bez obzira na genetiku. Pigmenta melonina, koji je odgovoran za nasleđenu boju očiju, još nema u dovoljnoj količini. On se aktivira između 6. i 12. meseca, pa se tek tada formira boja očiju za ostatak života.

Bebe dupliraju težinu u prvih pet meseci, pa bi bebi oprema koju nabavljate trebalo da bude prilagođena toj činjenici.

Bebe mogu da puze odmah po rođenju. Ukoliko se postave na majčine grudi, za manje od jednog sata posle porođaja uspeće da se pomeraju, kako bi pronašle izvor hrane i počele da sisaju.

beba 1

Bebe dišu mnogo brže nego deca ili odrasli. Novorođenče udahne vazduh prosečno 40 puta u minutu, a odrasli između 12 i 20 puta.

U srpskom jeziku postoji reč beleg za obojenost kože ili sličan “znak” na rođenju. Iznenađuje njegova  učestalost – jedna od tri rođene bebe imaće beleg i to duplo više devojčica nego dečaka.

Svakog minuta u svetu se rodi 255 beba – što znači, u proseku, 4-5 beba svake sekunde. O tim posebnim malim bićima bi trebalo da naučimo mnogo, mnogo više.