Saveti za rasvetu prilikom dizajna enterijera

Glavni element u dizajnu enterijera, koji većina vlasnika previdi, jeste osvetljenje. Rasveta kod dizajna enterijera može da napravi razliku između osrednje i impresivne sobe.

Bilo da je namerno ili ne, neki domovi imaju zamagljeno i tmurno osvetljenje, koje uopšte ne doprinosi atraktivnosti stambenog prostora. To su prostori gde je rasveta kod dizajna enterijera uzeta zdravo za gotovo, i bez obzira koliko je nameštaj skup, on gubi svoju atraktivnost kada se nalazi u prostoriji koja je slabo osvetljena.

Iako osvetljenje u dizajnu enterijera na umu ima funkcionalnost, ono može da kreira atmosferu, u zavisnosti od meta, boje i kombinacija.

rasveta02

Mnogi stari domovi su slabo osvetljeni, jer su mogućnosti dizajniranja modernog osvetljenja ograničene. Glavni problem u dizajnu osvetljenja je najčešće postavljanje kablova, koji su teško dostupni ili je prilikom renoviranja jednostavno previše skinuto.

Međutim, ako se osvetljenjem ne može lako upravljati preko nadzemnih svetala, postoje alternativne moderne tehnike, koje nisu bile dostupne pre nekoliko godina.

Korišćenje trakastog osvetljenja

Trakasta svetla su dobrodošla blagodet za enterijer u industriji osvetljenja. Ona su elegantna, jednostavna za instalaciju i vrlo funkcionalna.

Kuće koje nemaju standby instalaciju nadzemnim svetlima ili ventilatorima na plafonu i dalje mogu imati korist od trakastog osvetljenja i postojeća instalacija može da se iskoristi za postavljanje trakastog svetla.

Trakasto osvetljenje se najbolje koristi za fokusiranje svetla u različitim delovima prostorije – na slikama, umetničkim delima ili bilo kojim drugim elementima, koje želite da istaknete. Trakasto svetlo možete i da koristite da fokusirate svetlost na sto ili radni prostor, za kojim radite.

rasveta01

 

Ako ste ograničeni brojem utičnica, trakasta svetla u dizajnu enterijera su idealno rešenje za osvetljavanje svih delova prostorija.

Profesionalno dizajniranje rasvete kod dizajna enterijera danas se lako može sprovesti primenom trakaste rasvete, jer su brojne vrste na raspolaganju. Postoje u različitim veličinama, bojama, oblicima i dizajnima i veoma su funkcionalne i estetske.

Starije kuće, koje su delovale negostoljubivo, postale su odmah življe postavljanjem trakastog osvetljenja. Ova svetla mogu da dospeju do mesta koja su inače teško pristupačna.

Kuhinja je još jedan prostor gde je osvetljenje od ključnog značaja. Specijalno dizajnirano trakasto svetlo je savršeno za različite delove kuhinje, jer se može postaviti u središtu dešavanja.

Postoje jednostavne ravne trake, trake u obliku slova U i dizajna kakvog god možete da zamislite. Profesionalci čija je specijalnost dizajn enterijera Vam mogu ponuditi širok spektar, u zavistnosti da li želite nešto da istaknete i na koji način.

Osvetljenjem enterijera se možete i “igrati” tako što ćete svetlo koristiti za stvaranje posebnog raspoloženja. Takva svetla su često opremljena “dimerima” kojima možete “omekšati” ili pojačati svetlo. Obojene sijalice se mogu koristiti za svečani efekat.

Danas su mogućnosti dizajniranja osvetljenja za enterijer velike, i jedino ograničenje može da bude nedostatak kreativnosti.