Novi ili polovni aparati za domaćinstvo

Polovni automobili, second hand garderoba, polovni muzički instrumenti, bicikli, skijaška oprema, mobilni telefoni… U skladu sa mogućnostima, potrebama, stavovima, skloni smo da izaberemo korišćeno, ili se čvrsto držimo opredeljenja da treba kupovati samo novo.

Spisku polovnih stvari koje su redovno u ponudi poslednjih godina, dodati su i aparati za domaćinstvo. Uvoze se uglavnom mašine za veš i sudove, frižideri, šporeti na struju i plin, ali i drugi uređaji, sve do malih kućnih aparata.

Isplati li se kupiti polovni aparat za svakodnevno korišćenje u stanu i o čemu treba voditi računa?

Majstori tvrde da najmanje možete pogrešiti ako kupite polovan zamrzivač ili frižider. Rashladni uređaji zahtevaju veoma malo održavanja, pa se teško može dogoditi da je mnogo šta na njima menjano. Vlasnici ih uglavnom prodaju zato što im se ne uklapaju u novi prostor, ili zato što žele novi model, a ne zbog njihove dotrajalosti i neispravnosti.

Nešto složenija je situacija kod mašina za veš, ali i ovde možete pronaći dobar uređaj.

Ne preporučuje se kupovina ugradnih aparata, posebno ugradnih plinskih štednjaka, pošto njihov kvalitet zavisi od načina korišćenja i održavanja. Takođe, rizično je kupovati aparate koji troše mnogo energije. Više se isplati kupiti nov bojler, kotao za grejanje, klima uređaj.. čak i ako je vaš stari ispravan, pošto nećete uštedeti na duži rok kupovinom korišćenog.

Potražite na internetu kako su korisnici zadovoljni aparatom koji želite da kupite.

Ne kupujte polovne uređaje nepoznatih brendova, za koje ne postoje rezervni delovi na tržištu.  

Pri kupovini polovnih aparata, generalno, potreban je veliki oprez. Istoriju servisiranja obično nećete znati, skrivene mane su moguće, pa se, kao jedno od rešenja, predlaže konsultacija sa majstorom, ili kupovina od proverenih prodavaca. Ako zanemarimo uvozne aparate i imamo u vidu samo domaće tržište – raspitajte se prvo da li svoj aparat prodaje kolega, komšija, prijatelj…   

Podsećamo i na staro pravilo – o kupovini novog aparata treba da razmišljate tek kad troškovi popravke vašeg pređu polovinu cene novog. Ili polovnog.