Novi Sad u Top 10

Čuveni izdavač turističkih vodiča je ime čije se preporuke sa nestrpljenjem očekuju, imajući u vidu da je ogroman broj korisnika koji ga prate, i koji su spremni da odreaguju.

Ove godine, Lonely Planet je turistička mesta na koja predlaže putovanja u 2019. podelio u četiri kategorije i u svakoj je objavio deset imena. Novi Sad se našao na spisku gradova, na visokom trećem mestu.

Na prvoj poziciji na listi gradova u koje vredi otputovati u 2019. godini nalazi se Kopenhagen. Ispred Novog Sada je još kineski Šencen, na drugom mestu, a iza Majami i Katmandu. Drugih pet su, sledećim redosledom – Meksiko Siti, Dakar (Senegal), Sijetl, Zadar i Meknes (Maroko).

Druga lista predlaže za putovanje deset zemalja, među kojima je prva Šri Lanka. Druga je Nemačka, treći Zimbabve, četvrta Panama, a peti Kirgistan. Zatim su tu Jordan, Indonezija, Belorusija, afrička ostrvska zemlja Sao Tome i Prinsipe i centralnoamerički Belize.

Ukoliko želite da posetite neku regiju i uživate u njoj, Lonely Planet preporučuje Pijemont u Italiji. Sledi Ketskils na oko dva sata vožnje od Njujorka, a zatim severni Peru, australijski Red Centre, škotski Scottish Highlands. Možete otići i na daleki istok Rusije, u Gudžarat u Indiji, kanadsku provinciju Manitoba, francusku Normandiju ili Elkvi Vali u Čileu.

Evo i destinacija na kojima ćete ostvariti najbolji odnos cene i kvaliteta, odnosno za sebe obezbediti najveću vrednost. Na listi vodi Dolina južnog Nila u Egiptu, slede poljski Lođ i nacionalni park Great Smoky Mountains u Sjedinjenim Američkim Državama. Posle prve tri destinacije dolaze Maldivi, američki Hjuston i države Argentina, Bangladeš, Albanija, Ekvador i Slovenija.

Pored ove četiri liste, Lonely Planet najavljuje da će izaći sa još četiri. U pitanju su najznačajnija nova otvaranja u 2019. godini, zatim mesta na kojima vredi ostati, lokacije sa najboljom gastronomskom ponudom i atrakcije za porodična putovanja.