Novi stan i dizajn enterijera

Približava se dan useljenja – dobili ste mogućnost da svoj budući porodični ili radni prostor vidite uživo i da ga dobro “proučite”, premerite, napravite skice… Važne odluke koje sada donesete vezane za uređenje teško je i skupo ispravljati. Na internetu možete pronaći mnogo ideja, a na raspolaganju su vam i agencije. Neke od njih nude najširi spektar usluga u oblasti dizajna eksterijera i enterijera, i kompletnu podršku, dok su druge specijalizovane za pojedine poslove.

Jasno je da je dobro konsultovati stručnjake i otkloniti sve nedoumice koje, eventualno, imate, ali se sigurno pitate kako to učiniti i koga izabrati.

Evo nekoliko saveta.

Pogledajte na sajtu agencije poslove koje je do sada realizovala. Za uspeh u saradnji, dobar lični odnos i vaše zadovoljstvo važno je da se vaša očekivanja i stil arhitekte ili dizajnera “slože”. Dogodiće se, možda, da u startu budete oduševljeni onim što je urađeno za druge, ali i suprotno.

Budite potpuno otvoreni i iskreni od prvog razovora, i prema sebi i prema dizajneru. Ako ga angažujete samo da “dotera” i realizuje ideje i nacrte koje već imate – recite to. Pokažite mu crteže, skice, fotografije koje ste pronašli na internetu, a koje su vam se svidele. Ništa što vam je već bilo na umu nije suvišno – ako želite da i vaše ideje budu uključene, recite to odmah.

Precizno izračunajte koliko će vam novca biti na raspolaganju i kada, i to, takođe, recite što pre dizajneru. On će se sigurno potruditi da vam ponudi skuplje varijante, ali i jeftinije alternative za svaki komad nameštaja, sanitarija, obloga za podove, dekor predmete…

Pošto ste izneli sve svoje predloge, dozvolite da i dizajner iznese svoje. Nemojte biti nestrpljivi – dopustite da vas vodi u objašnjavanju do kraja, i pomogne vam da uvidite zbog čega on, kao stručnjak, predlaže baš ta rešenja.

Ako angažujete dizajnera, obavezno poštujte dogovorene rokove komunikacije, odluka, plaćanja. Ovo je posebno važno ukoliko očekujete da vam agencija pronađe i izvođača radova. Oni su obično prezauzeti, pa se može dogoditi da ih u međuvremenu pozove neko drugi, ili da željenog materijala nestane na skladištu, na primer, pa predložena rešenja neće moći da se realizuju prema zamislima.