Čuvajte pamćenje

Zabrinjavajući podaci vezani za Alchajmerovu bolest i druge vrste degenerativnih bolesti mozga stižu iz čitavog sveta. Broj osoba pogođenih ovim stanjem sve je veći, a granica obolevanja se pomera na mlađe uzraste.

Stanje koje karakterišu gubitak pamćenja, opšta zbunjenost i nemogućnost verbalnog izražavanja pojavljuju se, na primer, samo u Velikoj Britaniji, kod preko 40 hiljada ljudi mlađih od 65 godina. Na istoj teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva u 2016. godini Alchajmerova bolest je bila najčešći uzrok smrti i prvi put je pretekla bolesti srca. Studije stanja mozga i moždanih funkcija u Meksiku pokazuju da već u tinejdžerskim godinama dolazi do prvih promena koje ukazuju na budući razvoj Alchajmerove bolesti.

Zbog svega navedenog saveti stručnjaka su jasni – treba preduzeti sve što se može i to odmah, a među preporukama se ističu sledeće.

Bavljenje fizičkom aktivnošću. Za održanje zdravlja moždanih funkcija dobro je odabrati one koje ih podstiču, na primer stoni tenis ili ples.

Kvalitetan doručak. Doručak treba da sadrži namirnice koje pozitivno utiču na zdravlje mozga. Borovnice sadrže antioksidanse, orasi obiluju zdravim mastima, crna čokolada u kojoj kakao čini više od 70% mase takođe je odlična…

Mozgu je potreban odmor sa zatvorenim očima, i zaštita od kortizola koji se luči tokom stresa. Kortizol utiče i na pad efikasnosti imunog sistema, što je jedan od faktora rizika za nastanak demencije. Ne gledajte TV pred spavanje, a ako baš morate neka to budu dokumentarne emisije sa mnogo zelenila, a ne trileri.

Pisanje, pre spavanja, dnevnika u koji zapisujete samo lepe trenutke dana smanjuje stres, pa se ovo preporučuje kao praktično sredstvo.

I na kraju, još jedan zanimljiv savet – pevajte glasno. Pevanje podiže raspoloženje lučenjem endorfina, a kako su naučnici sa Harvarda otkrili, stimuliše i pozitivno povezivanje mozga i organa za varenje. U crevima se, kako navode oni, može se razviti i jedna vrsta bakterije za koju se pretpostavlja da je odgovorna za nastanak demencije.