Novi trendovi u izboru zavesa

Zavese mogu potpuno da promene ambijent u stanu, i to je jedna od jeftinijih opcija ako se želi redizajniranje prostora. Dobra stvar je i što ih možete imati u različitim kombinacijama, koje ćete lako menjati u zavisnosti od doba godine, raspoloženja, potreba…

Proizvođači zavesa prate trendove u drugim oblastima i izbacuju na tržište materijale i modele za koje pretpostavljaju da će biti traženi. Kupci na to odgovaraju i tako imamo, i u ovoj godini, zavese koje su “in” i one koje lagano postaju “out”. Iako se nekada savetovalo da ih uklopite uz nameštaj, danas se smatra da upravo zavese mogu da doprinesu da tepisi, mebl štofovi, ormani, stolovi i stolice… izgledaju drugačije i bolje. 

Veoma su aktuelne i tražene, na primer, zavese od prirodnih materijala. Unošenje prirode u kuću odnosi se i na teksture. Dominiraju gruba tkanja, juta, platno, bambus, lan… koji pružaju topao organski osećaj u prostoru. Od ovih materijala mogu da se prave zavese, kao i roletne, žaluzine i drugi zastori namenjeni zaštiti od sunca.

Zavese od recikliranih materijala i one koje povećavaju energetsku efikasnost takođe su u skladu sa važnim temama zaštite životne sredine. Nove generacije, zaista, sve više žele da pokažu da razmišljaju o ekološki održivim rešenjima. 

Neutralne nijanse se sve manje traže, a pažnju privlače smele i pomalo dramatične boje kao što su duboka plava, bogata zelena, živahna crvena… Ove privlačne nijanse mogu da transformišu prozore u najistaknutiji komad prostora.

Lepe i praktične, u trendu su i slojevite zavese i roletne. Prozirne zavese u kombinaciji sa rimskim zastorima ili roletnama obezbeđuje fleksibilnost u kontroli svetlosti i dodaju dubinu i vizuelnu zanimljivost prozorima. 

Integracija pametnih tehnologija moguća je čak i u prozorske obloge. Roletne i zavese koje se mogu kontrolisati putem aplikacije za pametne telefone ili glasovnih komandi postaju sve popularnije i prisutnije. One nude udobnost, poboljšanu privatnost i mogućnost programiranja tretmana prozora tako da se prilagode svakom životnom stilu.

Comments are closed.