Noviteti na CES-u

Na manifestaciji koja se održava jednom godišnje, u januaru, predstavljaju se noviteti u oblasti elektronike namenjeni fizičkim licima – televizori, kompjuteri, telefoni, novosti u oblasti auto industrije, industrije aparata za domaćinstvo, gedžeti svih vrsta… Neka od inovativnih rešenja su veliki iskorak u svojoj oblasti, dok su druga usavršavanja postojećih uređaja i aparata.

CES je i ove godine veoma uzbudljiv, pa da pogledamo nekoliko proizvoda od kojih većina odmah posle sajma stiže u prodavnice širom sveta.

HP Sprout Pro G2 je kompjuter za skeniranje 3D objekata i naknadnu manipulaciju rezultatima. Svi koji se bave 3D dizajnom i modeliranjem znaju koliko traje funkcija “rendering” i koliko jak treba da bude kompjuter da bi je obavio.

PowerVision PowerRay – podvodni dron koji funkcioniše na dubini do 30 metara unosi revoluciju u podvodno video snimanje, fotografiju, ali i – ribolov.

Kuri je mali robot koji prati decu i kućne ljubimce kad niste u sobi. On nije samo kamera – ima određene smart funkcije, kao i zvučnike i dizajniran je kao čovečuljak.

LeEco pametni bicikl ima ugrađen Android touch screen uređaj na upravljaču sa GPS-om, fitnes meračem, muzičkim plejerom oflajn i onlajn, voki-tokijem…

Sleep Number pametni krevet ima senzore koji uključuju grejače kada su vam noge u toku noći hladne i podiže uzglavlje kad otkrije da osoba koja spava hrče.

Luke Roberts Smart Light je lampa – luster, koja normalo osvetljava prostor na dole, a pomoću aplikacije na mobilnom telefonu možete, istovremeno, birati boju i kvalitet svetlosti koja se šalje na gore.

Da li se predugo tuširate i trošite vreme i novac? Francuska kompanija Smart and Blue pušta u prodaju Hydrao, tuš sa LED sijalicama koji menja boju u zavisnosti od količine potrošene vode, od zelene preko plave, do ljubičaste i crvene, a sve prati i aplikacija na telefonu.

Gurajte dete u kolicima Moxi 4Moms i proizvodite energiju dovoljnu da istovremeno punite mobilni telefon, osvetljavate put ili merite udaljenost koju ste prešli i kalorije koje ste potrošili. Pametna kolica pretvaraju kinetičku energiju u električnu, koja snabdeva uređaj na rukohvatu.

Sve navedeno samo su interesantni i ne preterano skupi proizvodi koji ilustruju pravce razvoja. Na drugom kraju, kao najozbiljnije, nalaze se moćne inovacije kompanija Ford, Mercedes, BMW, FCA, Volkswagen… u oblasti auto industrije.