Zakerberg: 2017 – godina putovanja

Osnivač Fejsbuka uputio je izazov sebi i drugima. Cilj u ovoj godini trebalo bi da budu putovanja, za šta je Zakerberg formirao i dve Fejsbuk grupe – jednu globalnu i drugu za Sjedinjene Američke Države, gde će on najviše putovati. Broj članova raste iz minuta u minut. Izazov je, očekivano, prihvaćen, a Zakerberg je pozvao onlajn pratioce i prijatelje da i oni formiraju svoje lokalne grupe, posvećene deljenju iskustava sa putovanja.

Year of Travel

Posetite, dakle, grupu Year of Travel i postanite njeni članovi, ukoliko želite. Cover photo je ovaj koji smo preuzeli – u pitanju je, očigledno, ranac sa spakovanim popularnim sivim majicama i duksevima. Evo objašnjenja koje daje Mark Zakerberg.

“Svi možemo da imamo koristi od slušanja drugih i učenja o načinima na koji oni žive, rade i razmišljaju o budućnosti. Iz tih razloga, moj poziv za sve koji žele da se pridruže je – Da li možete da posetite 12 novih mesta na kojima nikada niste bili, upoznate nove ljude i saznate više o njihovom načinu života?

Posetiti 12 novih mesta je mnogo – to znači jedno novo mesto svakog meseca. Ona ne moraju da budu daleko. Pola sata vožnje, autobusom ili vozom, kako biste bili u društvu osoba sa kojima inače nemate kontakte, je sasvim dovoljno. Ukoliko putujete automobilom, na putu vam se može naći u jednoj nedelji 5-10 različitih mesta. Pa čak i ako ne obiđete 12 novih lokacija za godinu dana, susret sa svakom novom zajednicom pruža vam značajno iskustvo…”

Zakerberg se priprema za…

Iako je dao nekoliko objašnjenja zbog čega i kako postavlja sebi izazov, najava Marka Zakerberga da će obići sve američke države podgrejala je spekulacije da ima političke ambicije.

Evo šta on, međutim, kaže.

“Svake godine postavljao sam sebi lični izazov – da naučim nove stvari i prevaziđem polje u kojem radim. U proteklim godinama trčao sam 365 milja, konstruisao jednostavnog pomoćnika za svoj dom koji funkcioniše na principima veštačke inteligencije, pročitao 25 knjiga, naučio mandarinski jezik… Ove godine, moj lični izazov je da se sretnem sa ljudina iz svih američkih država, koje do sada nisam posetio – ima ih oko 30.”