Obojite stan u klasično plavu

Svake godine u ovo vreme informišemo vas o boji za narednu godinu koju bira institut Pantone i predlažemo da je unesete u svoj stan, kuću, radni prostor, u skladu sa svetskim trendovima.

Zbog čega je ova priča važna?

Promene u životnom okruženju uvek donose osveženje, posebno u zimskim danima, podstiču dobro raspoloženje i povećavaju motivaciju. Bilo da se radi o malim ili većim intervencijama, promena boja se najviše primeti. Promena boja je najjednostavnija, i najjeftinija. Čak i ako imate zaista malo sredstava, uvek možete da priuštite sebi prekrivač, jastučiće, stolnjak… ili da kupite materijal, konac, vunu… pa ih, ako ste dovoljno spretni, sami napravite.

Pantone institut je američka korporacija, svetski autoritet za boje, koji jednom godišnje, u decembru, predlaže boju koja bi trebalo da obeleži narednu godinu. Savete ovog instituta slušaju modni dizajneri i dizajneri enterijera, pa se veoma brzo u izlozima prodavnica pojavljuju artikli u boji po Pantone preporuci. Institut, sa svoje strane, odluku ne donosi slučajno – prema njihovim tvrdnjama prate se događaji, opšte raspoloženje i “klima” u svetu, pa se na osnovu toga predviđa koje emocije bi u narednoj godini bojom mogle da se podstaknu, prenesu, dodaju…

Da ne oklevamo više – Pantone boja za 2020. godinu je klasično plava, baš ovakva kakvu vidite na naslovnoj slici.

Opisuju je kao “nijansu koja podseća na nebo u sumrak”. “Šta je to što nam donosi budućnost dok se spušta veče… Šta će se dogoditi sledeće…” Sve navedeno su asocijacije koje prenose stručnjaci iz Pantone-a, u trenutku kada menjamo i drugu cifru u broju godine, i ulazimo u tridesete 21. veka. Klasično plava bi, po njihovom mišljenju, mogla da nam ulije samopouzdanje i osećanje sigurnosti, verovanje u povezanost među ljudima… u vremenu neizvesnosti i kriza širom sveta.

Pantone je dao ideju, a na vama je sledeći korak.

Razmislite šta vam znači klasično plava, da li ćete je i na koji način uneti u svoju 2020. godinu…