Simboli na ogradama od kovanog gvožđa

Poželeli ste da za kuću napravite nešto originalno i trajno i razmišljate da bi materijal mogao da bude kovano gvozdje… U pravu ste. Odaberite kovane ograde za dvorište, kovane kapije, zaštitne rešetke na prozorima, gelendere… i nećete se pokajati.

Prilikom izrade predmeta od gvožđa otvara se mogućnost ukrašavanja, i sigurno ćete se opredeliti za nju. Predlažemo da se, s obzirom na trajnost i cenu, informišete pre definitivne odluke o različitim simbolima koji se obično izrađuju i izaberete onaj koji vam se čini najprimerenijim u vašem slučaju.

Recimo, ukratko, a vama ostavljamo da se bavite detaljima, da simboli nemaju isto značenje u svim kulturama. Ono što vidite u nekom, na primer, japanskom ili nemačkom katalogu ne mora da bude primereno i za kuću na našim prostorima.

Pojedini simboli su gotovo univerzalni, neki su sasvim specifični, a nemojte oklevati da zatražite i lični pečat ogradi ili kapiji koja se izrađuje za vas. Recimo, nečije inicijale, značajnu godinu, cvet ili predmet koji ima za porodicu specijalno značenje majstor može da napravi u očiglednoj, ali i prikrivenoj formi.

Potražite na internetu ili u nekoj od enciklopedija koje postoje na nšem tržištu šta tačno znači simbol sunca, ruže, ljiljana, koplja, mača, vatre… Imajte na umu da veliki broj ornamenata koje viđate na predmetima od kovanog gvožđa potiču iz keltske, egipatske, grčke mitologije, kao i iz mitologije i istorije veoma udaljenih civilizacija, iz nasleđa američkih starosedelaca, plemena Maja i Inka, iz hinduističke religije i filozofije. Obična biljka, zvezda, krst… uz male modifikacije mogu da budu idealni, ali i pomalo neodgovarajući za našu sredinu.       

Simbol urađen u kovanom gvožđu, dakle, ne bi trebalo bi da ima samo lepotu. Dobro je da poseduje i značenje, posebno zbog generacije koje dolaze i kojima se on ostavlja u nasleđe.