Odlaganje zimskih jakni i kaputa

Maj mesec je vreme kada letnja garderoba u ormanima smenjuje zimsku. Kapute i jakne potrebno je pravilno odložiti za sledeću sezonu, ali ih prethodno treba očistiti ili oprati.

Za svaki komad odeće važe posebna pravila održavanja koja se nalaze na etiketi. Samo na retkim se, međutim, mogu naći uputstva za skidanje mrlja, pa savetujemo pretragu na internetu. Za kapute, jakne i mantile koji se peru, najčešće se može primeniti pokrivanje mrlje blagim deterdžentom pre pranja i pojedinačno uklanjanje. Za osetljivije materijale, kao što je koža, dobro je da pitate perionicu ili radnju za hemijsko čišćenje.

Kapute od vune i mešavine materijala obično ćete odneti na hemijsko čišćenje. Ako na etiketi piše da se mogu oprati, slobodno to uradite. Kaput se stavlja ravno i bez gužvanja u vreću za pranje ili jastučnicu, a zatim u mašinu, bez centrifuge. Voda treba da je hladna. Koristite program za pranje vune i deterdžent za vunene tkanine. Kad izvadite kaput, uvijte ga u peškir da peškir upije vodu, a zatim kaput sušite na vazduhu, ravno, na drugom peškiru.

Perjane jakne i prsluke perite u mašini, sa manjim brojem obrtaja prilikom ceđenja, u mlakoj ili hladnoj vodi. Možete ih i delimično sušiti u mašini za sušenje veša, na nižim temperaturama, uz finalno sušenje na vazduhu, na vešalici.

Veštačko krzno je najbolje prati na ruke u hladnoj vodi, ocediti i sušiti na ravnoj podlozi. Kad bude potpuno suvo, iščetkajte ga četkom da povrati prvobitni izgled.

Čišćenje pravog krzna poverite stručnom licu, kao i čišćenje predmeta od velur (prevrnute) kože. Najbolje je da to uradite i sa kožnom jaknom od glatke kože, iako se ona može brisati vodom i tako održavati kod kuće.

Impregnirane jakne i kabanice se mogu oprati u mašini, u hladnoj vodi i sa blagim deterdžentom, bez ceđenja. Cede se i suše na vazduhu, na vešalici.

Odlaganje zimske garderobe je trenutak i da se, pre pranja, urade potrebne popravke, zašiju pukotine, pričvrste dugmad, promeni rajsferšlus.

Važno je da posle pranja ili hemijskog čišćenja odeću odložite pravilno, kako bi zadržala oblik. Kaputi se mogu „labavo“ složiti u plastični kontejner, za jakne sa sintetičkim punjenjem pogodne su i vakuum kese, ali je najbolje, ukoliko postoje uslovi, da se zimska garderoba drži i tokom leta na drvenoj vešalici, na hladnom, suvom i tamnom mestu.

Bez obzira da li ste tokom zime već prali ili čistili garderobu ili ne, pre odlaganja bi to tebalo obavezno da uradite.

Ne zaboravite kape, rukavice i šalove – njihovo čišćenje i pakovanje je jednostavnije, ali je, takođe, pre letnjeg odlaganja obavezno.

Comments are closed.