Lateks boje, prednosti i nedostaci

Lateks boje nisu dovoljno poznate na našem tržištu, kada se njihova primena odnosi na krečenje zidova u stanu. Obično se upotreba ovih, takozvanih „gumenih“, boja vezuje za premaze površina u javnim ustanovama, na mestima gde je frekvencija ljudi visoka, što dovodi do potrebe za čestim pranjem. U kućama i stanovima lateks boje se čine praktičnim u predsoblju, kupatilu, kuhinji, ali ako ste skloni inovacijama, možete ih primeniti bilo gde, uz uslov da ih najpre bolje upoznate.

Lateks boje su dosta dugo u upotrebi, od 40-ih godina prošlog veka, pa je lako izdvojiti njihove prednosti i nedostatke.

Prva prednost je najpoznatija – zidovi se lako čiste i dezinfikuju.

Pošto su lateks boje na vodenoj bazi, veoma lako je oprati i sav alat – četke i valjke, odnosno mesta na kojima je boja slučajno prosuta. Umesto rastvarača i agresivnih sredstava, sve što vam treba je sapun i voda.

Lateks boje ne žute sa proticanjem vremena. Ovo je važno ako su vam zidovi beli ili u nekoj svetloj pastelnoj nijansi.

Prilikom farbanja, boja se brže suši od drugih, što je praktično.

Lateks boje su ekološki prihvatljivije od uljanih boja, sadrže manje štetnih isparljivih organskih jedinjenja i otpuštaju manje isparenja u prostor. Ovo ih čini i manje zapaljivim, lakšim za odlaganje i skladištenje.

Interesovanje za lateks boje je poraslo u prethodnim godinama, pa su proizvođači na tržište izneli brojne lepe nijanse, u sjajnoj, saten i mat varijanti. Ove boje su dostupne za sve ukuse i kreativne poduhvate, po pristupačnim cenama. Obično se govori o garanciji na trajnost premaza od 10-15 godina, ukoliko je podloga pripremljena i boja primenjena u skladu sa uputstvima.

Dobro je imati u vidu i nekoliko nedostataka.

Najčešće će vam biti potrebno više od dva premaza, posebno ako svetlom nijansom pokrivate prethodnu tamnu, ili ako prekrivate fleke i nečistoće. Neophodno je prethodno što bolje očistiti zidove.

Lateks boje mnogo lošije od uljanih pokrivaju i neravnine.

Lateks nije idealno rešenje za drvo. Pošto su na vodenoj bazi drvo ih delimično upija, pa će kasnije pucati i ljuštiti se.

U poređenju sa akrilnim i bojama na bazi ulja, lateks boje se pokazuju pogodnijim za upotrebu u enterijeru, ali samo na glatkim, ravnim i površinama bez mrlja, koje ne upijaju boju i koje nisu izložene preteranom trenju.

Comments are closed.