Osvežite ili promenite abažur na lampi

Abažuri na lampama, kugle ili senila, od dugotrajne upotrebe obično menjaju boju. Najpodložniji starenju su platneni abažuri, ali promena nisu pošteđena ni staklena, ili metalna senila.

U zavisnosti od kvaliteta i izrade, sa manje ili više truda možete osvežiti abažur, a ako lampa nije bila skupa, pustite mašti na volju i eksperimentišite.

Imajte u vidu da će se senilo zagrevati, pa predvidite led sijalice umesto običnih.

Postojeći abažur možete potpuno ukloniti i zameniti ga senilom od pletenog pruća. Možete ga napraviti i sami, od manje korpe koja je nekada imala drugu namenu.

Dekorativni papir, trake za odeću, čak i zanimljiva dugmad, pravilni komadi stakla ili ogledala, perle, kristali… mogu se pričvrstiti na postojeći abažur, ako ima ograničeno oštećenje.

Veoma su interesantni efekti napravljeni bojenjem pomoću šablona koji ste prethodno napravili od kartona. Možere koristiti i zlatnu ili srebrnu boju. Zanimljivo je i da se, istovremeno, delimično ukrasi unutrašnja strana abažura.

Stari abažur možete obložiti platnom koji je u istoj ili sličnoj boji i dezenu kao drugi komadi nameštaja, ili dekorativni predmeti u prostoriji. Pištolji za lepljenje koji se mogu pronaći u hobi prodavnicama biće vam potrebni za ovu, i mnoge druge prepravke.

U obzir može da dođe i dekupaž, kao i makrame. Na internetu postoje brojni tutorijali za navedene tehnike.

Na abažur jednostavno možete pričvrstiti komad platna sa motivom veza, ali i heklanu šustiklu kojoj želite da promenite namenu. Ako ste vični ručnom radu, komad željenog oblika, veličine i boje možete izraditi i sami.

Radne stone lampe najčešće imaju metalno senilo. Kad promeni boju, oštetite ga, ili samo prođe dovoljno vremena da poželite novo, ukrasite ga vodootpornim flomasterima.

Na sve navedene načine, u zavisnosti od materijala, možete dekorisati i luster ili bilo koje drugo rasvetno telo.

Lampa ili luster ne moraju da budu stari – novi papirni lusteri lampioni najpovoljnija su i najjeftinija podloga za krativne radove svih generacija. Interesantni efekti koje dobijete uneće originalnost u prostoriju i promeniti ambijent, a samim tim i raspoloženje ukućana.

Comments are closed.