Održavanje baštenskog nameštaja od plastike

Baštenski nameštaj od plastike nalazi se u većini domaćinstava koja imaju dvorište ili terasu. Cene stolica i stolova variraju i obično nisu visoke za komade lošijeg kvaliteta. Podrazumeva se, nekako, imajući u vidu naše platežne mogućnosti i mogućnost zimskog odlaganja, da se upravo kupuje jeftiniji nameštaj, koji se nakon nekoliko godina menja i baca.

Može li mu se, ipak, produžiti rok?

Preporuka je da se sav baštenski nameštaj, uključujući i onaj od plastike, detaljno očisti najmanje četiri puta u toku sezone – jednom na početku leta, jednom na kraju, i dva puta u međuvremenu kad se ukaže potreba.

Za čišćenje prljavštine i fleka na plastičnim stolovima i stolicama može se rastvoriti pola šolje bikarbone sode, ili tri kašike deterdženta za pranje sudova, u četiri litra tople vode. Boju može da osveži i četvrtina šolje sirćeta pomešana sa litrom vode. Ako je nameštaj beo, izbegavajte sve što ima izbeljivač, odnosno hlor – iako vam se čini da je to rešenje, izbeljivač će oštetiti površinu materijala. Ako su stolice i stolovi već stari i požuteli, pokušajte sa blagim abrazivnim sredstvima.         

Tvrdokorne fleke mogu se skinuti i direktnim trljanjem vodom navlaženom krpom sa belim sirćetom ili manjom količinom bikarbone sode koja postaje blag abraziv.

Posle pranja vodom i sušenja, nameštaj možete zaštititi voskom za automobile. Ako imate stare stolice kojima želite da povratite sjaj, možete koristiti i WD-40. Naprskajte nameštaj i posušite, a zatim suvom krpom još jednom dobro istrljajte i uklonite sve ostatke pre upotrebe, bilo da se radi o vosku ili WD-40 spreju.

Nameštaj od kojeg ste “digli ruke”, pošto ga je nemoguće osvežiti bilo kojom od navedenih metoda, možete ofarbati. Pogledajte uputstva na internetu, ili pitajte za savet oko izbora podloge i farbe u prodavnici boja i lakova. Kreativni pojedinci na YouTube-u postavili su zanimljiva uputstva za potpunu restauraciju uz pomoć lepka i upotrebu platna. Mogu se pronaći čak i dekupaž varijante, pa ako ste odlučili da pokušate nešto zaista novo, stari plastični baštenski nameštaj, ali i drugi komadi od plastike, izgledaće izuzetno originalno i lepo.