Ulepšajte leto u stanu

Ovoga leta ćete sigurno, više nego prethodnih, boraviti u stanu. Osvežavanje enterijera i promene koje će vam poboljšati raspoloženje moguće su sa malo ili nimalo novca, pa primenite bar neke od njih.

Ukoliko ste dovoljno spretni, okrečite zidove u boje prirode – lišća, peska, mora. Može to da bude i samo jedan zid, ili komad nameštaja. Pronađite uspomene sa plaža – školjke, na primer, i izložite ih pogledu. Izaberite fotografije koje vas asociraju na letovanje, uramite ih i postavite na istaknuto mesto. Promenite prekrivače i stolnjake, navucite jastuke… neka sve bude belo, ili u svetlim pastelnim nijansama koje reflektuju svetlost.

Odredite jedan ugao kojem ćete pokloniti posebnu pažnju. Povući ćete se u njega kad poželite da “napunite baterije”, ili vam dosade ekrani i stalno isti sadržaji na televiziji. Ovaj ugao može da sadrži cvetni stolnjak ili saksiju sa cvećem, udobnu stolicu ili “lejzi beg” fotelju, možda predmete potrebne za vaš hobi…

Pustite sunce u sobu, najbolje kroz širom otvoren prozor ili vrata od terase. Rasporedom biljaka napravite utisak da ste u prirodi, a ne u stanu. Imajte svakoga dana u vazi buket svežeg rezanog sezonskog cveća.

Održavajte perfektnu higijenu – leti je sve moguće lako obrisati, oprati i osušiti.

Oslobodite se svih starih stvari koje ne koristite i sigurni ste da vam neće trebati, posebno ako su to jeftini komadi. U prodavnicama ćete lako kupiti kutije i krpe svih oblika i veličina, pa nema potrebe da čuvate ambalažu, staru odeću, pročitane novine…     

Prihvatite svoj stan kao mesto na kojem ste zaštićeni, a ne kao mesto u koje ste zatvoreni. Sa ili bez novog talasa korona virusa, koji nam je bar na neko vreme promenio navike, duži boravak u zatvorenom može da se pretvori u zadovoljstvo i priliku za opuštanje i kreativne poduhvate.