Ogledala u stanu

Dobro su poznate prednosti ogledala u dizajnu enterijera. Od ogledala sa glamuroznim ramovima, preko običnih i praktičnih ogledala na zidu, sve do onih na čitavim spoljnim panelima vrata garderobera… ogledala uvek imaju sposobnost da prostor učine svetlijim, većim, interesantnijim… Da lepe detalje umnože, a one manje lepe sakriju.

Ogledala su, međutim, poslednjih godina potisnuta, i njihovo postavljanje u stanu tretira se kao pomalo staromodno. Činjenica je, takođe, da se ona teško uklapaju u specifične vrste nameštaja, kao i zidnih obloga. Ako imate tapete sa nekim dezenom, na primer, u postavljanju ogledala treba biti veoma pažljiv – teško je da ogledalo neće biti višak u ovom slučaju.

U nekim stanovima mesto za ogledalo pronalazi se sasvim prirodno – u predsoblju će imati svoju uobičajenu funkciju, kao i u kupatilu, spavaćoj sobi. Ako želite ogledalo da unesete i u kuhinju, dnevnu ili dečiju sobu, razmislite o sledećem.

Interesantna varijanta je da bude polupokriveno, odnosno donekle zatvoreno komadom nameštaja, ako je veliko. U njemu će se lepo ogledati i saksija sa ukrasnom biljkom postavljena ispred, pa će zelenilo u stanu biti bogatije i gušće.

Ako vam smeta odsjaj ogledala u nekim satima, kad svetlost pada na neželjeni način na njegovu površinu, napravite dekor zavese iznad njega, koje će ga zakloniti. Možete ih fiksirati i na plafon i po potrebi delimično ili potpuno ukloniti.

Ogledalo može poslužiti i kao tabla za poruke. U prodavnicama se mogu naći flomasteri koji se lako brišu, kao i folija koja se jednostavno skida, pa se od odledala može napraviti zanimljiv komad dekora. Na njemu svoje utiske mogu, recimo, ostaviti i gosti, ili osobe sa kojima se rastajete na neko vreme.

Ako neko od članova porodice ima umetničke sklonosti – neka oslika ogledalo bojama za staklo. Imaćete lep i originalan predmet na zidu, koji će stvoriti toplu ličnu atmosferu doma.