Oslobodite kuhinju nepotrebnih stvari

Kuhinja je prostorija u kojoj se, obično, nagomila najviše nepotrebnih stvari, uz izgovor da jednog dana mogu da zatrebaju. Prekinite tu praksu, oslobodite se suvišnih sitnica i ubuduće ćete trošiti manje vremena u održavanju kuhinje i pripremanju hrane.

Jedna od prvih stvari koje možete da bacite su recepti i štampani kuvari iz novina. Koliko ste ih zaista probali, posebno onih egzotičnih? Zapišite samo recepte za koje znate da su korisni, sačuvajte sveske sa receptima mame ili bake kao uspomenu, a ostalog se rešite. Oprobane i detaljne recepte danas ćete, u samo par klikova, pronaći lako na internetu.

Prekontrolišite stanje drvenih varjača i bacite one koje su stare.

Isto uradite i sa kuhinjskim krpama. Pohabane, koje ste već odbacili, iskoristite kad čistite stan kao obične krpe, a zatim ih bacite.

Imate li u ormarima posude za pečenje koje su „odslužile svoje“ ili kalupe koje ste odavno dobili ili kupili, a nikada ih niste koristili? Nekorišćene posude poklonite nekome za koga znate da ume i želi da ih upotrebi.

Da li među sredstvima za održavanje higijene imate zaostalih bočica koje su od stajanja već promenile strukturu, miris, izgled? Ako ih niste koristili poslednjih meseci, malo je verovatno da ćete to činiti narednih.

Plastične posude za mućenje ili odlaganje su jeftine, a one koje dugo niste upotrebljavali možda su za bacanje, posebno ako su dosta korišćene ili napukle.

Potrudite se da radna površina bude bez ikakvih sitnica. Sklonite ili bacite sve što vam smeta u njenom održavanju. Iako u časopsima zanimljivo izgleda pretrpana kuhinjska ploča, ne držite na njoj male kućne aparate, papirne podsetnike, začine…

Dovoljna vam je jedna rukavica za prihvatanje vrućih posuda iz rerne.

Pretresite namirnice i začine u ormarima i fržideru i proverite da li je nekima prošao rok upotrebe.

Sklonite iz kuhinje vitamine i lekove osetljive na toplotu i paru.

Zadržite samo male kućne aparte, gedžete, posuđe, pribor za jelo, čaše, šoljice za kafu… koje koristite. Ostalo možete da uredno spakujete u kutije i odložite na drugo mesto, a ako posle nekog vremena zaključite da vam zaista ne trebaju, poklonite.