Prednosti kontrole zdravlja kod kuće

Briga za zdravlje i opterećenost zdravstvenog sistema, u vreme kovid-19 pandemije, doveli su u problem hronične bolesnike. Izabranog lekara teško da su mogli da pronađu, a strah od zaražavanja odlagala je na neodređeno vreme kontrolne preglede. Pritisnuti stresom i neizvesnoošću, mnogi su odlučili da, baš u prethodnoj godini, kupe medicinske aparate za kućnu upotrebu.  

Da li su aparati za inhalaciju, merenje krvnog pritiska i pulsa, nivoa šećera ili kiseonika u krvi… dobra investicija, i mogu li se pacijenti osloniti na njih?

Ukoliko kupujete proveren uređaj, u apoteci ili kod zvaničnog proizvođača, prodavca ili distributera, koristi su višestruke. Aparati do vas stižu baždareni i kontrolisani od strane profesionalaca, što znači i tačni. Garancija postoji za sve uređaje, a ako je nema znači da, uz račun, vredi opšta za elektronske aparate. Ovlašćeni servis i rezervni delovi, kao i potrošni materijal uvek će vam biti na raspolaganju. 

Nekoliko upozorenja, ipak, vredi istaći.

Ako vam nije jasno kako aparat radi, možete pitati farmaceuta, ili u brošuri koja stiže uz aparat pronaći kontakt telefon za savete.  

Ne otvarajte i ne popravljajte aparat sami.

Čuvajte ga u naznačenim uslovima, na određenoj temperaturi i vlažnosti. 

Ne menjajte terapiju i ne uvodite lekove bez konsultacije sa lekarom. Aparat je namenjen za okvirnu kontrolu od strane amatera, a tumačenje rezultata, ako odstupaju od normalnih, može da da samo profesionalac.

A evo i prednosti.

Najveća prednost posedovanja kućnih zdravstvenih aparata je mogućnost brze reakcije, ako vam se stanje pogorša.

Redovnom upotrebom sami ćete zaključiti koje životne navike pogoduju vašem zdravstvenom stanju, a koje mu smetaju. To se posebno odnosi na ishranu koju je lako korigovati.

Imaćete više informacija o delovanju terapije koju uzimate i vremenu koje je potrebno da prođe da bi ona delovala.

Uštede vremena i novca su posebno vidljive ako imate teško pokretnog ili nepokretnog člana domaćinstva, ili vodite brigu o starima ili bolesnima koji se nalaze u selu, na većoj udaljenosti od zdravstvenog centra.