Prednosti mačke kao kućnog ljubimca

Ako ste već odabrali mačku kao kućnog ljubimca sigurno znate sve prednosti izbora, a za one koji se dvoume evo nekoliko važnih informacija.

Deca koja započinju život u stanu u kojem je i mačka, ili u ranom uzrastu imaju macu za kućnog ljubimca, značajno su manje podložna alergijama, i to ne samo na životinjsku dlaku nego i na ostale alergene iz stana i prirode.

Mace će pomoći mališanima da se socijalizuju i budu otpornii na stresne situacije.

Ako živite u kući, nije tajna, mačke će se potruditi da miševa nema.

Neka se ne naljute ljubitelji pasa, ali rezultati istraživanja Kerol univerziteta iz Viskonsina pokazuju da su vlasnici mačaka bolji na testovima inteligencije.

Mačke vas mogu zaštititi nepredviđenih, često i opasnih situacija jer su njihova čula sluha i mirisa veoma osetljiva i dok spavaju.  

Mačka će vam napraviti manje troškova od psa, od izdataka za hranu do igračaka i šišanja. Veći deo posla oko svoje higijene obaviće sama.

Mačke su lepe i fotogenične. Zahvaljujući njima postaćete popularni na društvenim mrežama.

Mace spavaju oko 15 sati dnevno, i uvek kad im je dosadno, pa nećete imati problem i grižu savesti kad macu ostavljate i odlazite na posao ili u posetu.

Komšijama mačke ne smetaju pošto su tihe, pa su idealni kućni ljubimci za stan. Njima nije potrebna ni šetnja, a starije mace se mogu ostaviti same u stanu na par dana, sve dok im je dostupna hrana, voda i posuda sa posipom.

Mačka će vam povratiti dobro raspoloženje svojom razigranošću i energijom. Ona stalno uči i ima dobru memoriju pa će biti zanimljivo posmatrati je u komunikaciji sa čovekom. Terapeutsko dejstvo se tu ne završava – osobe koje se „druže“ sa mačkama imaju niži krvni pritisak, lakše tonu u san i bolje spavaju.

Na kraju, još jedan bitan podatak. Mačka prosečno živi oko 15 godina, tako da ćete dugo moći da uživate sa njom bez straha da će doći do neželjenog rastanka.