Oslobodite se buđi na zidovima

Na buđ u stanovima i kućama posebno su osetljive osobe koje već imaju probleme sa disajnim organima, deca, stari i svi oni kojima je, iz različitih razloga, smanjen imunitet.

Astma, alergije, hronični sinuzitis… najčešće su manifestacije izloženosti, ali postoje i nevidljivi rizici – spore mikroorganizama nastale kao produkti života gljiva nalaze se raspršene u vazduhu i njihovo udisanje na duži rok svakako treba izbeći. Činjenica da su neki od sojeva gotovo bezopasni ne može da bude opravdanje za odlaganje – pojedine vrste sa izuzetno ozbiljnim dejstvom na čoveka laici ne mogu da prepoznaju, pa je bolje rešiti se svih, u potunosti.

Leto je pravo vreme za ovaj posao.

Ukoliko ste problem već pokušavali da otklonite i niste uspeli, pozovite profesionalce. Ako je, međutim, prisustvo buđi manje i lokalno, možete da probate sledeće.

Otkrijte i eliminišite izvor vlage. Pukotina u zidu ili plafonu, neispravne instalacije u kuhinji i kupatilu najčešće su uzroci, pa je potrebno sve popraviti i zameniti, a zatim dozvoliti da se mesto na kojem se vlaga javljala dobro osuši.

Stavite zaštitnu masku preko nosa i usta, koja se obično može nabaviti u prodavnicama boja i lakova. Ovo je posebno važno ako već imate alergiju.

Oribajte ugroženu površinu četkom umočenom u sapun rastvoren u vodi. Sačekajte nekoliko dana da se i to potpuno osuši. Najčešće je ovaj postupak neophodno ponoviti nekoliko puta. Istrajte sve dok potpuno ne uklonite tragove buđi.

Pređite obrađenu površinu izbeljivačem (varikinom) rastopljenim u vodi, kako bi se dezinfikovala. Još jednom pustite da se potpuno osuši.

Tek na kraju, kad budete potpuno sigurni da je buđ otklonjena i da se neće pojaviti ponovo, okrečite zidove, sami ili uz pomoć majstora.