Ostrvo Margaret

Ada Ciganlija i ostrvo Margaret su, ipak, samo donekle slični, pa ako putujete u Budimpeštu odvojite vreme da ga posetite, ukoliko nije u programu obilaska.

Margaret je izduženo ostrvo na Dunavu, u sred reke, između Budima i Pešte. Dugačko je svega dva i po kilometra i široko manje od 800 metara. Na oba kraja ima most koji ga spaja sa gradom. Oaza mira između grandiozne Pešte i užurbanog Budima ima za posetioce važnu osobinu – gotovo svi sadržaji koji se nude su besplatni.

Najveći deo ostrva pokriven je negovanim parkovskim prostorom, sa ružičnjakom, malim japanskim vrtom, termalnim ribnjakom i vodopadom. Nedaleko od mosta Margaret, na jugu ostrva, nalazi se muzička fontana, koja četiri puta dnevno izvodi program tokom kojeg mlaznice formiraju vodene zavese na zvuke klasične, ali i savremene muzike.

Ljubitelji istorije ovde mogu da vide ostatke srednjovekovne crkve i samostana, a tu je i simbol ostrva, Vodeni toranj u art-nuvo stilu, podignut 1911. godine (i toranj i fontana su pod Unesko zaštitom, kao deo kulturne baštine). Ulazak u Vodeni toranj, visok 57 metara, se naplaćuje, kao i boravak u otvorenom akva-parku Palatinuš, najvećem u gradu. Na ostrvu se, inače, pošto je namenjeno prvenstveno za odmor i rekreaciju, nalaze spa centri, plaže, sportski tereni, staza za trčanje, pozornica na otvorenom za koncerte… Ulaz automobilima nije dozvoljen, osim jedne autobuske linije, sa kraja na kraj ostrva.

Iako je Budimpešta metropola, uz to i uvek puna turista, na Margitsigetu se može pronaći dovoljno prostora za predah i mir. Stanovnici grada ovde vole da dolaze na klasičan piknik, što se preporučuje i gostima – odmor na travi, u hladovini drveta pored obale, sa pogledom na grad, originalan je utisak i sećanje koje stranci, na žalost, retko ponesu iz Budimpešte.