Topao čaj zaista rashlađuje

Iako ste možda pomislili da je preporuka da tokom letnjih dana pijete topao čaj samo još jedan od onih novinskih saveta čiji je prevashodni cilj da iznenade i privuku pažnju – nije tako. Topao čaj će vam zaista pomoći da se rashladite.

Izaberite onaj koji vam najviše odgovara i pokušajte – bilo da je u pitanju obična nana, kamilica, crni, zeleni ili, na primer, nešto egzotičniji a ipak domaći rtanjski čaj, već posle nekoliko trenutaka osetićete da vam prija. Zbog čega je to tako?

Osnovni uzrok je pojačano znojenje, do koga dolazi prilikom ispijanja toplih napitaka. Na površini kože znoj isparava hladeći je. Čim se nađe u ustima i grlu, na vruću tečnost reaguju termo senzori u našem organizmu, “dajući instrukcije” da se pojača znojenje. Istraživanja pokazuju da se temperatura tela mnogo više snizi zahvaljujući znojenju, nego što se dodatno podigne zbog unošenja toplih napitaka.

Drugi uzrok hlađenja tela dok ispijate topao čaj je širenje krvnih sudova, neposredno ispod površine kože. Mehanizam je isti kao kad vežbate na toplom. Primetili ste da koža postaje ružičasta i da se zacrvenite u licu. To je zato što krv prolazi u većoj meri bliže površini kože, kako bi u spoljašnju sredinu oslobodila višak toplote. Ovaj proces se događa samo ako je telesna temperatura viša od one u okruženju, a ako je niža (a spuštamo je ledenim pićima ili sladoledom) toplota spolja teži da se izjednači sa unutrašnjom i ulazi unutra.

Sa viškom znoja i širim perifernim krvnim sudovima dok pijete topao čaj, dakle, smanjićete temperaturu organizma.

Na još jednu vrstu studija treba, međutim, skrenuti pažnju. One pokazuju da je za hidrataciju organizma, pošto tečnost, naravno, ne služi samo za hlađenje, najbolja njena sobna temperatura, pa je potrebno pronaći meru i piti, pored toplih napitaka i mlaku vodu.