Pametna kuća na CES-u 2021

Ovogodišnji CES, kao i druge sajamske manifestacije širom sveta, umesto u halama održan je virtuelno. Podsetimo, jednom godišnje se u januaru, u Las Vegasu, predstavljaju javnosti novi proizvodi savremenih elektronskih tehnologija namenjeni pojedincima, od kojih se značajan broj odnosi na one za upotrebu u kući.

Kuća je odavno postala pametna, a jedan po jedan i aparati u njoj. CES 2021 donosi nekoliko veoma zanimljivih rešenja.

Televizori su dobili nova usavršavanja vezana za zvuk, kvalitet prikaza boja, pozadinsko osvetljenje, bezbednost, automatske kontrole, internet dodatke, pametne preporuke za programe na osnovu vaših preferencija…

Pošto je sve više starijih ljudi na duže vreme vezano za kuću, stigli su i novi gedžeti namenjeni pojačanju zvuka. Umesto aparata u uhu stariji sada mogu da „hvataju“ frekvencije koje im dolaze u susret uređajem povezanim za njihov mobilni telefon, a zatim ih pojačavaju onoliko koliko im odgovara. Gedžet selektuje udarne tonove koje pojačava, otklanjajući istovremeno pozadinske šumove i buku.  

Pametniji su postali i zvučnici, bezbednosne kamere, detektori dima, difuzeri za osvežavanje i vlaženje vazduha, roboti-usisivači… 

Usavršavanje wi-fi rutera kreće se ka još moćnijoj pokrivenosti prostora i većoj brzini prenosa, pošto je sve više pametnih uređaja u kući.

U skladu sa epidemiološkom situacijom, ali i nezavisno od nje, dobijamo mogućnost da dobar broj kućnih aparata pokrećemo beskontaktno. Od aktiviranja zvona na ulaznim vratima, do puštanja vode u wc šolju.

„Kućni asistenti“ na mobilnim telefonima počinju da izvode sve složenije operacije sa povezanim uređajima, šporetima, na primer.

Poznati svetski brend dodao je frižiderima UV lampe za dezinfekciju dispenzera za vodu i mogućnost glasovne komande za otvaranje vrata.    

Ni kućni ljubimci nisu zaboravljeni – pametna ulazna vrata na kući sad imaju poseban klizni ulaz za pse i mace opremljen kamerom, mikrofonom, zvučnicima i povezan, naravno, sa aplikacijom na vašem mobilnom telefonu, ali i senzorom na ogrlici psa, tako da se sve odvija po planu.

Noviteti sa CES-a, naravno, imaju i svoju cenu, teško prihvatljivu prosečnom kupcu. Prolaskom vremena, međutim, dogodiće se isto što i do sada – cene će padati, a uređaje i gedžete zamenjivaće nova tehnološka rešenja koja se “jednog dana moraju imati”.