Čiviluk, zanemareni komad nameštaja

Često na ovim stranama savetujemo kako je potrebno u stanu s vremena na vreme nešto promeniti, osvežiti, pa će nam i raspoloženje biti bolje. Pri tome se obično ne misli na – čiviluk.

Ovaj nepravedno zapostavljeni komad nameštaja, međutim, može veoma lako da postane “glavna zvezda” u vašem životnom, pa i radnom prostoru. Eksperimentisanje sa čivilukom možda je najjeftiniji i najkreativniji način da praktičan predmet, potreban svakom domu, nađe još bolje mesto i još korisniju funkciju.

Razjasnimo i poreklo pojma čiviluk, koje je, baš takvo kakvo se pretpostavlja – tursko. Čivi na turskom jeziku znači klin, krampon, ekser, a od iste reči nam je ostala i čivija. Zanimljivo je da je i reč ekser turskog porekla i znači takođe ekser, ali onaj od gvožđa.

Čiviluk možete napraviti, ili već gotov dizajnirati po svom ukusu, na različite načine. Možete, na primer, ofarbati živim bojama metalne kuke na koje kačite odeću, ako je čiviluk fiksiran na zid.

Dasku na koju montirate kuke možete da oslikate, ili da to urade najmlađi članovi porodice.

Ne zaboravite dekorativne samolepljive tapete, ili dekupaž tehniku.

Drvene oblice ili veći čepovi od plute mogu da se upotrebe kao kuke umesto klasičnih metalnih.

Fiksirajte neposredno ispod postojeće police na zidu drvenu dasku sa kukama i dobićete interesantnu kombinaciju.

Ili… ispod ogledala. Ako ogledalo ima debeo drveni ram, možete, čak, direktno na njega postaviti kuke.

Veća dugmad za vrata i fioke na nameštaju takođe mogu da posluže za kačenje odeće ako ih rasporedite na dasku, a zatim sve zajedno okačite na zid.

Postavite čiviluk i tamo gde ga ranije nije bilo – u kuhinju, dečiju sobu, kupatilo, na terasu. Na svakom mestu će dobro doći, a potreba da se nešto okači će se, sigurno, ukazati veoma brzo.