Pantone boje 2021. godine

Tradicionalno vas, na kraju godine, obaveštavamo o boji koju američki Pantone institut predlaže za narednu godinu. U 2021. godini trebalo bi da dominiraju dve boje – žuta i siva.

Pantone boja godine naći će svoje mesto u kolekcijama dizajnera odevnih predmeta, obuće, artikala za svakodnevu upotrebu, ali i nameštaja, kućnog dekora…

Predlažemo da pročitate objašnjenje koje sledi, a da, zatim, sami odlučite da li ćete Pantone izbor slediti.

Uzete zajedno, ove dve boje, kako tvrde, prenose poruku snage i nade, koja je moćna i uzdižuća. Njihova veza pokazuje kako različiti elementi mogu da podrže jedan drugoga – praktična i solidna kao kamen siva biva obasjana toplom optimističnom žutom, koja obećava osunčanost i prijateljstvo. Pantone kombinacija, kažu, odgovara ljudskom duhu koji se nada, misaon je i energičan u isto vreme, želi jasnoću i stremi boljem.

Žuta i siva trebalo bi da prevaziđu trenutnu neizvesnost i donesu nam zadovoljstvo. Obe boje potiču iz prirode i u njoj se nalaze upravo u ovim nijansama.

„Žuti deo“ Pantone boje godine na engleskom nosi ime „illuminating“, što znači „osvetljavajući“. U pitanju je jasna i intenzivna žuta. Zanimljivo je da je do sada, a Pantone predlaže boje više od 20 godina, žuta bila boja samo za 2009. godinu, ali ako manje blistava i znatno mirnija nijansa mimoze. Sivu boju (ovo je „ultimate“, čista nijansa sive) prvi put vidimo kao boju godine.

Treba napomenuti i da je ovo tek drugi put da se, umesto jedne, predlaže kombinacija dve boje. Učinjeno je to još samo 2016, kad su boje godine bile svetloroze i svetloplava.

Pratiti trendove danas je lakše nego obično, a Pantone boje za 2021. godinu mogu se veoma jednostavno uneti u životni i radni prostor. Ponekad će biti potrebna samo gomila oblutaka iz reke i buket žutog cveća. A dok ne dođe leto, razmislite kako da iskoristite nešto što već imate u žuto-sivoj kombinaciji, ili kupite neki komad kojim ćete osvežiti i ulepšati praznike i godinu koja dolazi.