Ponovo aktuelne, kuće za evro

Ponuda Italijana da u njihovoj zemlji kupite čitavu kuću za jedan evro ponovo se pojavila kao vest u medijima širom sveta. S vremena na vreme, ova informacija pokrene maštu miliona ljudi. Čovek može da poseduje nekretninu u državi Evropske unije, i dobije sve privilegije koje vlasništvo omogućava.

Šta se, zapravo, dešava, i zar već nisu prodate sve kuće pod ovako povoljnim uslovima?

Akcija je pokrenuta pre nekoliko godina, sa idejom da se ožive udaljena italijanska sela koja lagano „umiru“. U međuvremenu, pojavilo se nekoliko šema kupovine. Razlikuju se, na primer, opcije koje nude vlasti lokalne zajednice od onih koje predlažu agenti za prodaju nekretnina, pa je potrebno dobro proučiti sve pogodnosti, ali i loše strane.

Kuća koja ima cenu jedan evro donosi brojne obaveze. Ako ih ne poštujete, možete da završite u gubicima i dugovima. Jedan od uslova koji se pojavljuje kod ponuda države je, na primer, da kupac mora da renovira kuću na način koji sam predloži, a vlasti odobre. Za izvršenje posla on je dužan da položi depozit, koji mu se vraća samo ako uradi kako je dogovoreno i u naznačeno vreme. “Ako plati za kuću manje, kupac će moći da uradi više“, kažu iz agencije za knjigovodstvo.

Italija ima veoma podsticajne zakone vezane za renoviranje, obnavljanje fasada, obezbeđivanje energetske efikasnosti. Povraćaj uloženih sredstava je ogroman, ali se početni novac za svaku od navedenih namena mora imati, a on nije mali. Kuća, dakle, svakako ne košta samo jedan evro.

Agenti za prodaju nekretnina nude privatne aranžmane, koji ne podrazumevaju depozit. Na pitanje kome se onda sve to isplati odgovaraju da postoje i nekretnine koje vlasnici, jednostavno, moraju da prodaju. Ako je kuća već veoma stara, nalazi se u italijanskom selu i ima desetak vlasnika na različitim krajevima sveta, njima nasledstvo nije potrebno. I na ovakve kuće plaća se porez, pa vlasnici svake godine imaju trošak, bez ideje kako da ga se reše. Ako kuću prodaju za jedan evro biće na dobitku, a agencija za nekretnine će novim vlasnicima ponuditi druge usluge, koje će im naplatiti – pomoć oko uknjižavanja, prijava na sva neophodna mesta, dobijanja papira za ulazak u Italiju ako su novi vlasnici stranci…

Kad jednom kupite kuću za evro i počnete da plaćate porez, sigurno je da imate plan. I novac za renoviranje. Upravo to je razlog što stare italijanske kuće nemaju kupce. One nisu povoljna ponuda za siromašne, a nisu ni ponuda za bogate, koji bi, da su želeli, već živeli u italijanskim selima.